Škótsko 7. deň – Cambo House & Garden

Škótsko 7. deň – Cambo House & Garden

Cambo Estate, ktorý vlastní rodina Erskinovcov je záhrada, ktorá sa posunula od tradičnej viktoriánskej záhrady ohraničenej múrom k modernej záhrade vďaka netradičnej výsadbe. Obrovské množstvo druhov kvetín, tráv, úžitkových rastlín a vodných prvkov prepojených do dychberúceho výsledku. Dopĺňa ju lesík na jar ozdobený obrovskou zbierkou snežienok a v lete porastený popínavými ružami, ktorý vás dovedie až k moru. Za záhradami vybudovali severoamerickú prériu. 
Ešte v žiadnej záhrade som nemala pocit, že si tam čupnem a začnem plieť alebo ostrihávať odkvitnuté ruže. Pôsobila tak živo, že som mala chuť tam zostať a zapojiť sa do jej tvorby. Táto záhrada nie je o úhľadných záhonoch obrubujúcich dokonale strihaný trávnik. Miesto tradičného trávnika je zaplnená ďalšími kvetinami, pomedzi ktoré sa prepletáte po pieskových chodníčkoch. Skôr evokuje zdivenú záhradu, kde oko blúdi a niekde nájde odkvitajúce bodliaky, inde prekrásne ruže, a za malinami zas lúčku divých makov, všetko v neuveriteľných farebných a tvarových kombináciách.
Cambo House, kde bývajú domáci aj s priestormi na ubytovanie pre turistov.

Súkromná časť záhrad patriacich k domu.

Záhradu obrubuje vysoký kamenný múr a po jej obvode vedie široká štrková cestička. Z nej môžete kedykoľvek odbočiťdovútra záhrady a motať sa pomedzi nekonečné záhony trvaliek.

Zaujímavá myšlienka ako si vo svojej záhrade dopriať divú kvetinovú lúku. Bez obruby by to bola lúka, ktorú by milovníci “uprataných” záhrad navrhovali pokosiť. S obrubou je to estetický prvok.  Tento záhonček bol neďaleko vstupu. Vo vnútri  záhrady som objavila oveľa väčší priestor vyhradený divej kvetinovej lúke. Obrubovali ju pieskové chodníčky, ktoré jej rovnako vyčleňovali priestor.

Tu sú spomínané záhony, v ktorých sa človek túla po pieskových chodníčkoch. Dráždia zmysel pre estetiku zmesou divokosti a evidentej premyslenosti výsadby. Ešte žiadna záhrada ma tak nedráždila ako táto.

Toto je tá divoká kvetinová lúčka v strede záhrady. Obrúbená je pieskovými chodníkmi. 

Časť záhrady je vyhradená aj pestovaniu zeleniny a aj ovocia pod sieťkami proti vtákom.

Farba záhonov sa v priebehu roka mení – prekrásne sú podľa fotogalérie z ich webu aj na jeseň.

Nečudujem sa, že keď som vchádzala do záhrady, mi práve odchádzajúci pán zaželal “Enjoy!” – po našom, užite si, vychutnajte si. Lebo ja som si, rovnako ako on, túto záhradu naozaj užila. 🙂

Leave a Reply