Nové rastlinky z lumigreen.sk

Nové rastlinky z lumigreen.sk

Na webe lumigreen.sk som si objednala novú hortenziu metlinatú Whim’s Red, dve kmienkové ruže, po dva kusy z dvoch druhov remontatntných malín, tri červené trávy Imerata cylindrica ‘Red Baron’, jednu mätu piepornú a jednu margarétku. Plánujem ich všetky okrem ruží dať na záhradu na Záhorie.

Ruža ´Gartenprinzessin Marie-José’, ADR Kordes – 2 ks

Charakteristika: Cyklaménovo-červená, extra voňavá ruža ´Gartenprinzessin Marie-José´ očarí svojou krásou a intenzívnou vôňou od sviežich ovocných tónov malín a rebarbory až ku hlbokým kvetinovým vôňam. Patrí medzi mnohokveté kultivary. Kvety vo veľkosti 6 cm dopĺňajú tmavo zelené, lesklé a oválne listy. Rastie do výšky 0,8 m a šírky 0,4 m. Je dostatočne mrazuvzdorná. Vyšlachtená bola v roku 2016.

Pestovanie: Ruža je ušľachtilá kvitnúca rastlina, ktorá vyžaduje slnečné stanovisko a pôdu bohatú na živiny a vápnik. Pravidelným okopávaním zvýšime podiel vzduchu v pôde, čím výrazne podporíme vitalitu a zdravotný stav rastliny. Na množstvo kvetov a dĺžku kvitnutia má veľký vplyv rez. Základom je jarný rez, ktorý vykonávame na začiatku pučania. Počas kvitnutia je veľmi dôležité odstraňovať odkvitnuté kvety. Je dobre odolná voči chorobám.

Charakteristika: Hortenzia ´Wim´s Red´ je odroda s najtmavšími kvetmi. Vyznačuje sa veľkými kvetmi, ktoré počas sezóny menia farbu – v čase kvitnutia sú biele, neskôr sa farba mení na staroružovú a na konci leta menia kvety farbu na tmavú vínovočervenú. Listy sú oválne, stredne veľké a tmavo zelené. Rastliny dorastajú do výšky 1 – 1,3 m, v prípade potreby udržiavame nižší vzrast rezom. Odolávajú vetru, dažďu aj plnému slnku. Pre správny rast nevyžadujú kyslú pôdu.

Pestovanie: Táto odroda najlepšie rastie a vynikne na slnečnom stanovisku, avšak okolie rastliny musí byť dostatočne pokryté mulčom, aby nevysychali korene. Dobre rastú v priepustnej, mierne vlhkej, výživnej pôde s akýmkoľvek pH. Nevyžadujú kyslú pôdu a sú tolerantné voči prechodnému suchu. Kvety rastú na nových výhonoch, takže sa na jar môže zostrihať, čo prispieva aj k zahusteniu rastliny. Je mrazuvzdorná až do -34°C.l

Krásny a elegantný krík, ktorý Vás prekvapí svojou farebnosťou počas celého roka. Kvitnúť začína bielou farbou, postupne prechádza fialovým odtieňom a končí rubínovo-červeným kvetom. Pozor však, kvitne na ročnom dreve. Po odkvitnutí sa jej zelené listy sfarbia do oranžovej farby, preto vynikne vo vašej záhrade v každom ročnom období.

***PARAMETRE*** Kvitnutie – 7, 8, 9; Výška – do 4 m; Odolnosť – plne mrazuvzdorná; Svetlo – slnko až polotieň; Rez – každoročný jarný ; Rez – ; Zálievka – výdatná; Pôda – rašelinové a kyslé pôdy; Vlhkosť pôdy – vlhká; Farba listu – zelená; Farba kvetu – biela_ružová_červená; Rýchlosť rastu – stredne rýchly; Umiestnenie – solitera_skupinová výsadba

Imperáta cylindrica ´Red Baron´ 3 ks

Charakteristika: Imperáta ´Red Baron´ pochádza z Japonska. Patrí medzi najvýraznejšie sfarbené trávy. Vytvára riedke vzdušné trsovité porasty, ktoré sú na jar svetlozelené, avšak od júna sa začínajú postupne sfarbovať do červena. Na jeseň vynikne vďaka extravagantnej žiarivo červenej farbe. Intenzita sfarbenia závisí od slnka. Čím má tráva viac slnka, tým krajšie sa vyfarbí. Vytvára úžasnú kombináciu s bielym kameňom.

Pestovanie: Najvhodnejšie stanovisko na pestovanie je slnečné s hlinitou, piesočnatou pôdou. Je mrazuvzdorná do – 12°C, na zimu je vhodné ju prikryť čečinou.

Imperata cylindrica ‘Red Baron je v súčasnosti jedna z najobľúbenejších okrasných tráv v sortimente. Cenená je pre svoju nenáročnosť a listy ktoré sa od špičky smerom dolu farbia načerveno. Intenzita sfarbenia je závislá od množstva svetla. Ide prakticky o jedinú mrazuvzdornú okrasnú trávu s celoročne červeným listom. Stanovište by malo byť slnečné, aby rastliny čo najkrajšie prefarbili. Na jeseň sa celá farbí do sýtočervena. V našich podmienkach sú rastliny sterilné, nekvitnú. Hodí sa pre výsadby do trvalkových záhonov a rôznych nádob. Na pôdu je nenáročná, ideálna je mierne vlhká, hlinitopiesočnatá. Pôvodný druh tejto okrasnej trávy rastie Malej a južnej Ázii. Vytvára riedke trsy, ktoré sa do okolia rozrastajú krátkymi výbežkami.

Malina ´Polesie´- 2 ks

Bohato rodiaca, remontantná malina s veľmi veľlými a sladkými plodmi srdcovitého tvaru.

Charakteristika: Malina ´Polesie´ bola vyšľachtená v Poľsku a je to kvalitná remontantná odroda, ktorá sa vyznačuje vysokou rodivosťou a odolnosťou voči chorobám. Plody sú tmavo červené, veľmi veľké, srdcovitého tvaru, pokryté jemnými chĺpkami. Dozrievajú prvý krát na začiatku júna a druhý krát od začiatku augusta až do mrazov. Sú veľmi chutné a všestranne využiteľné či na priamy konzum alebo na ďaľšie spracovanie.

Pestovanie: Maliny obľubujú slnko a polotieň a humóznu, vlhkú priepustnú pôdu. Striháme ich až po zbere ovocia. Rastliny sú dobre zakorenené v črepníkoch, preto sa môžu vysádzať počas celého roka.

Malina ´Autumn Belle´- 2 ks

Charakteristika: Malina ´Autumn Belle´ je kvalitná poľská odroda zo šlachtiteľského programu Lubera, ktorá zaručuje lešpiu chuť, väčšie ovocie. Rodí veľmi bohato a pravidelne. Začína plodiť v júni a potom plodí od júla až do konca septembra. Hmotnosť plodu je 5-7 g. Plody sú veľmi pevné a vhodné na priamy konzum aj spracovanie. Dospelá rastlina dorastá do 2 m.

Pestovanie: Maliny obľubujú slnko a polotieň a humóznu, vlhkú priepustnú pôdu. Striháme ich až po zbere ovocia. Rastliny sú dobre zakorenené v črepníkoch, preto sa môžu vysádzať počas celého roka.

Charakteristika: Tento kultivar pochádza z Pirenejí. Je to stredne vysoká záhonová trvalka s nádhernými kvetmi. Jej výrazne žltý stred je obsypaný jemnými, husto rastúcimi, bielymi lupeňmi. Bohato kvitne počas letných mesiacov. Dorastá do výšky asi 50 cm a nádherne sa hodí do črepníka ako solitér.

Pestovanie: Margaréty vyžadujú slnečné stanovisko, priepustnú a výživnú pôdu a pravidelnú zálievku. Margaréta je vynikajúca trvalka do zmiešaných kvitnúcich záhonov a to najmä vďaka dlhému a bohatému kvitnutiu. Veľmi dobre sa kombinuje so šalviou, kocúrnikom, monardou, floxami metlinatými a gaurou.

Charakteristika: Mäta pieporná je trvácna 30-100 cm vysoká rastlina. Kvitne svetlofialovými klasmi v júni až septembri. Rozmliaždená dužina vonia výrazne mentolom, je chladivá a má korenistú chuť.

Pestovanie: Mäta je vysoko mrazuvzdorná rastlina (do – 28 stupňov), pestuje sa takmer po celom svete. Vyžaduje slnečné stanovisko alebo polotieň a priepustnú, vlhkú humóznu pôdu. Rýchlo sa rozrastá podzemkami a je vhodná aj na pestovanie v kvetináčoch.

Vonkajšie použitie: Hlavnou zložkou mäty je mentol, ktorý zmierňuje svrbenie, bolestivosť a podráždenie kože. Odvar z mäty sa využíva pri bolestiach zubov alebo sa na osvieženie pridáva do kúpeľa.

Vnútorné použitie: Mäta má priaznivé účinky pri tráviacich ťažkostiach, uvoľňuje kŕče, zlepšuje chuť do jedla, tíši podráždený žlčník, posilňuje nervovú sústavu a pôsobí ako mierne afrodiziakum.V kombinácii so saturejkou pomáha pri impotencii a frigidite, s rozmarínom zlepšuje telesný a duševný stav.

Využitie v kuchyni: Silne aromatické mäty sa využívajú na prípravu osviežujúcich letných kokteilov a vynikajúceho čaju. Dekoratívne listy sú výborné na zdobenie pokrmov a nápojov. Mäty s ovocnou a čokoládovou arómou sú vhodné na prípravu desertov, nápojov pre deti a pre tých, ktorí majú radi jemnejšiu chuť mentolu.

Leave a Reply