Nové lekná

Nové lekná

Vo veľkom kvetináči v jazierku nám odišlo lekno. Nechcem obviňovať našich pažravých koi kapríkov. 😉 Lekná sú v jazierku dôležité, pretože ich listy v letných horúčavách zatieňujú vodu a bránia jej prehrievaniu.

Rozhodla som sa, že si doprajem potešenie a miesto, aby som si lekná naklikala v eshope, dohodla som si návštevu v záhradníckej firme Aquabiom v Borinke. Tu si môžete pozrieť môj post, ako tam bolo krásne.

Po návrate sme sa pustili do práce. Bolo treba lekno zasadiť a umiestniť v jazierku.

Takto veľké silné lekno v hobby markete nekúpite.

Z veľkého množstva odrôd som si nakoniec vybrala takéto sýto ružové lekno Nymphaea “Escarboucle” a nádherné biele so žltým stredom, ktoré pripomína citrónovú zmrzlinu Nymphaea “Virginalis”.

Nymphaea”Escarboucle”

Na listoch lekien sme si z vodného biómu priniesli aj niečo živé. Vajíčka sú podľa informácie pani z Aquabiomu rôzne druhy pijavic. Živia sa detritom (blatkom na dne), takže sú neškodné.

Na sadenie používame substrát na vodné rastliny v plastovom koši. Ku koreňom pridávame guľôčky hnojiva. Povrch zasypeme kamienkami, nech sa ku koreňom tak ľahko nedostanú ryby. Zasadené lekno sme nechali nasiaknuť jazierkovu vodou, aby sme si rozvíreným substrátom nezašpinili jazierko. Na kvetináč sme upevnili nerezové lanká, ktoré nám veľmi pomôžu, keď bude treba kvetináč opäť vybrať z jazierka. Pomocou hrablí sme ho opatrne umiestnili na miesto. Potom sme to isté urobili s bielym leknom. Tomu sa žiaľ ušiel podstatne menší kvetináč.

Zasadené lekno
Nové lekno je na svojom mieste. Trošku som prepískla veľkosť listov. Uvidíme čo to spraví.
Za deň dva lekno podrastie a kvet výjde na hladinu.

Okrem lekien som si vybrala aj pobrežnú vodnú rastlinku Mimulus luteus, ktorá by mala kvitnúť počas leta.

Mimulus luteus už je v našom jazierku. 🙂

Pani Rovná mi doporučila aj ďalšiu vodnú rastlinu Jussiaea grandiflora, ktorá kvitne po celé leto. Na tú však zatiaľ nemáme miesto. Musím na ňu myslieť keď zväčšíme jazierko. 🙂

Leave a Reply