Nové skalničky na strechu

Nové skalničky na strechu

V záhradníctve Aquabiom som si kúpila okrem lekien aj nové skalničky na strechu.

Delosperma Garnet

Penstemon hirsutus “Pygmaeus”

Penstemon hirsutus “Pygmaeus” – kompaktná nízka forma dráčika chlpatého, ktorý pochádza zo Severnej Ameriky.  Patrí k nenáročným a bohato kvitnúcim skalničkám s neskoršou dobou kvitnutia. Darí sa mu na slnečných miestach  s priepustnou pôdou. Kvitne koncom mája a v júni. Dorastá do výšky 10 cm.

Penstemon hirsutus „Nana Alba“

Penstemon hirsutus „Nana Alba“ -bielokvetá forma dráčika chlpatého. Vysádza sa na slnko až do mierneho polotieňa do skaliek alebo na predné okraje trvalkových záhonov. Na pôdu je nenáročný. Rastie dobre v bežnej priepustnej záhradnej pôde. Kvitne v máji až júni. Vytvára husté trsy vysoké 8-12 cm.

Erinus alpinus

Erinus alpinus
Erinus alpinus – drobná skalnička z Álp, výborne sa darí aj v nížinách na slnečnom stanovišti na akejkoľvek priepustnej pôde. Kvitne v máji ružovými, bielymi alebo fialovými kvetmi. V kvete má výšku 14 cm.Erinus alpinus – drobná skalnička z Álp, výborne sa darí aj v nížinách na slnečnom stanovišti na akejkoľvek priepustnej pôde. Kvitne v máji ružovými, bielymi alebo fialovými kvetmi. V kvete má výšku 14 cm.

Sisyrinchidum albidum

Tráva modrooká (Sisyrinchium albidum)  Autor: Christopher David Benda  Tráva modrooká je trvalka štíhlolistá z čeľade kosatcovité (Iridaceae). „Sisyrhinchium“ pochádza z gréckych slov „sys“ a „rynchos“, čo znamená „prasací ňufák“, a označuje sladké hľuzy tejto rastliny, ktoré vykopávajú pacúce sa ošípané. Názov druhu „albidum“ znamená „belavý“ a odkazuje na to, že okvetné lístky tohto druhu sú občas biele.  Aj keď má táto trváca rastlina listy podobné tráve, v skutočnosti má bližšiu príbuznosť s kosatcom. Zatiaľ čo kvety trávy sú zvyčajne nenápadné a opeľované vetrom, modrooké kvety trávy sú nápadné a farebné, pretože musia priťahovať opeľovače hmyzu, aby mohlo dôjsť k oplodneniu.  Jedince tohto druhu sú nízke a často majú veľa stoniek a listov. Listy sú bazálne a bez srsti, dokonca niekedy až glaukózne. Kvety majú šesť okvetných lístkov podobných okvetným lístkom, ktoré sú biele až bledomodré, ale stred kvetu je žltý. Vyskytujú sa jednotlivo alebo v malých zhlukoch na konci tenkých stopiek a vznikajú zo sediacich listnatých listeňov (nazývaných klásky).  Tento druh je bežný na suchých a slnečných stanovištiach, ako sú prérie, paseky a otvorené lesy. Vyskytuje sa na Stredozápade, tiahne sa na juhovýchod do Južnej Karolíny a na západ do Texasu.

Leave a Reply