Kapitánom na jeden deň – Baťov kanál

Kapitánom na jeden deň – Baťov kanál

Snažila som sa vymyslieť, kam by som vzala celú rodinu na výlet, aby sme ešte využili končiace sa leto. A kamarát mi pripomenul, ako bolo dobre na Baťovom kanáli. Zarezervovala som dve osemmiestne lode v Skalickom prístave a príjemný deň mohol začať.

Skalica – prístav

Keď totiž prechádzate týmto krajom autom, prídete o veľa vnemov, ktoré zažijete, keď presadnete do loďky. Kanál je pod úrovňou terénu. Zrazu sa plavíte a rušné cesty nad vami zmiznú, máte čas vnímať vážky lietajúce ponad trstinu, kačičky pri brehu, kvitnúcu zlatobyľ, konáre naklonené nad vodou a trblietky na hladine.

Ako kapitán cítite zodpovednosť za loď a posádku a neposlušné kormidlo. Posádka má povinnosť zakričať každej okolo sa plaviacej lodi “Ahój!”.

Zo Skalice, posledného prístavu na Baťovom kanáli, jediného na Slovensku, sa za štvrťhodinku doplavíte na Výklopník. Na ceste späť sa tu môžete poobzerať, pozrieť na vežu alebo len zastaviť na pečenú klobásku. 🙂 Ale až na ceste späť, teraz sa treba vypraviť na cestu.

Výklopník

Za polhodinku (maximálka je totiž 8 km/hod) dorazíte k Petrovu. A tu čaká začiatočníkov pravé dobrodružstvo. Plavebná komora – vodný výťah. Zakotvíte vľavo, pozeráte na semafór a čakáte, kým sa otvoria obrovské kovové vráta a vyplavia sa loďky, ktoré prichádzajú z druhej strany. Je čas vplaviť sa do komory a zvládnuť uchytenie lode o trubku lanom za prizerania sa zvedavcov o štyri metre vyššie. Kovové dvere sa za vami zavrú a o chvíľu sa odchýlia tie na druhom konci. Do komory sa začne napúšťať voda. Za polhodinku sa vyveziete o dva a pol metra vyššie. Zrazu máte hlavu tak vysoko, že po stojačky vidíte von z komory. Po zážitku sa o dáte si kofolu alebo nanuk v prístave v Petrove a pokiaľ máte loďku len na štyri hodiny, treba sa plaviť späť – teda naspäť do výťahu. Pán, ktorý plavebnú komoru spravuje ju otvára vždy, keď sa objavia lode, čo chcú prejsť. Ale ak sa práve napúšťa, polhodinku si počkáte.

Petrov – plavebná komora
Petrov – prístav

Ak máte loďku na celý deň, za ďalšiu polhodinku môžete byť v Strážnici. Tam si môžete dať obed v reštaurácii alebo si prezrieť miestny skanzen. Predvedú vám tu sezónne aktivitu ako tlačenie zelá a chystajú aj aktivity pre deti. Keď nie ste kapitán, okoštujte v Strážnici moravské vínečko. A môžete sa vydať na spiatočnú plavbu. Plavbu nabudúce môžete začať v Strážnici a zažiť zas iný kúsok plavebnej cesty.

Výlet môžete zavŕšiť v Skalici. Autom sa dá dostať až k radnici (po ceste je aj väčšie neplatené parkovisko). Hneď vedľa je cukráreň so zmrzlinou. V Skalici si môžete dať miestne vínko v mnohých vinárničkách. Vo Vinotéke Františkánov pečú na ohni domáce tradičné trdelníky. Upozorňujem, že v nedeľu popoludní nezostane v Skalici po trdelníkoch ani omrvinka.

Raz som si však u Františkánov vlastnoručne zašúlala a na pahrebe upiekla vlastný trdelník. Bol to zážitok. 🙂 Zorganizovala som ho pre mojich kolegov. Každý z nich si s plným sústredením vyrobil vlastný trdelník v starej Františkánskej kuchyni s otvorenou pahrebou a hrdo si ho odniesol. Takýto zážitok si treba zabezpečiť vopred.

Ak si chcete s partnerom spraviť víkend za hranicou bežných dní, môžete si zarezervovať ubytovanie v hoteli Sv. Ľudmila s ružovou záhradou a wellness.

Pár praktických informácií

Loďky si objednajte dopredu. Na najbližší víkend nemusia byť voľné.

Ťažko získaná skúsenosť. 😉 Nezadávajte si do Google navigácie Prístav Skalica, lebo pôjdete po poli v dvoch koľajách, dorazíte do prístavu na druhej strane kanála, budete sa otáčať cez trstinu a pôjdete tým poľom nazad. 😀 Zadajte si Prvaplavebna spoločnosť s.r.o. Príjazd je odbočiť na Kúty, Holíč a Skalicu a neprechádzate do Čiech.

Loďky sa dajú požičať rôznej veľkosti od 2 do 10 miestnych a to na 4 hodiny (10:00-14:00 alebo 14:00-18:00) alebo na celý deň. Ak sa chcete doplaviť až do Strážnice a späť, doporučujem vziať loďku na celý deň. Kto si chce spraviť dlhšiu plavbu, môže si prenajať aj kajutovú loďku na dlhší čas. V Moravskom Veselom prenajímajú aj väčšie hausbóty.

Na funkciu kapitána nepotrebujete žiadne doklady, stačí byť dospelý, mať kapitánsku čiapku 😉 a zaviazať sa, že budete počas celej plavby abstinovať. Na kanáli funguje vodná polícia a kapitánom dáva nekompromisne fúkať. Maloletá posádka nafasuje plávacie vesty.

Dôležitá informácia na záver

Lode a člny si môžete prenajať len v sezóne od 1.5. do 30.9., resp. do oznámenia skončenia sezóny. V mesiacoch máj a september je možný prenájom piatok – nedeľa, v mesiacoch jún, júl a august je možný prenájom od utorka do nedele, v čase od 10:00 do 18:00 h alebo na viac dní. V pondelok nie sú v prevádzke plavebné komory. Výnimkou sú štátne sviatky ČR, počas ktorých sú PK v prevádzke bez ohľadu na deň.

A ešte dôležitejšia informácia. V prístave v Skalici neriešia kovidové opatrenia. Ale len čo vyplávate, ste v Čechách. Váš mobil vás nažaluje, takže treba dodržať aktuálne platné opatrenia ako vyklikanie eHranice. Ak sa na vás vzťahuje povinnosť karantény – odložte výlet alebo si zabudnite zapnúť mobil 😉 a v prístavoch nevystupujte.

Z našej plavby…

Skalica – centrum mesta

Dom kultúry Skalica

Bonus na záver 🙂

V Skalici z boku kostola je na informačnej tabuli poučná stará legenda. Dozviete sa veľa o slovenskej náture, recepte na kvalitné diaľnice aj o dôvode, prečo ich ešte nenáme. 😉

Iné legendy:

https://zlatyfond.sme.sk/dielo/1895/Dubravsky_Krvavy-hostinec-a-ine-povesti/22

Leave a Reply