Škótsko II. 12.deň – Ukážka práce border kólií

Škótsko II. 12.deň – Ukážka práce border kólií

Je tradíciou na našich výletoch, že pre naše deti prioravíme prekvapenie. Majú radi zvieratá, tak som tentokrát pre nich vymyslela návštevu Leault Farm v Kincraigu, kde prebieha demonštrácia výcviku a práce border kólií. Ide o normálnu farmu, kde sa border kólie používajú denne na zháňanie oviec.

Pastier a tréner borderkólií pracuje na farme už ako tretia generácia a je to zjavne chlap na správnom mieste. Border kólie si vyberá a cvičí sám a tie ho poslúchajú doslova na písknutie.

Nie nadarmo sa o border kóliách hovorí, že sú to najinteligentnejšie psy. Veľmi ochotne spolupracujú a rýchlo sa učia novým kúskom. Pastier nehovorí svojim psom, čo presne majú urobiť. Stačí, keď vyberie jedného zo psov, písknutím mu dá povel a pes sám zvolí taktiku, ako zoženie ovce z obrovskej lúky do košiara. Nadbehne si ich oblúkom a jasne im dá najavo, čo od nich chce. Fantastické je aj to, že psy, ktoré nie sú vyzvané na prácu sa ani nepohnú, kým nedostanú povel – písknutie špecifické pre nich. Pán nám s nimi predviedol rôzne kúsky – psy hnali ovce okolo prekážok, triedili ich na ovce a barany, na naše a susedove… Bolo fascinujúce ich sledovať pri práci.

Pastier deťom predviedol a dal vyskúšať aj strihanie ovce.

Najväčšiu radosť spôsobil deťom a vlastne aj dospelým, ked priniesol v plastovom vedre malé šteniatka border kólií a dovolil nám ich vziať do náručia a pohladkať.

Veľmi milý bol aj mladý psík, ktorý sa snažil zaháňať jahniatka ako to robia jeho rodičia.

Potom sme sa s panom ešte rozprávali a dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o jeho živote, o tom ako sa srará o borderkólie u seba doma, ako ich vychováva a cvičí a o jeho pohľade na ekológiu a pasenie oviec v Škótsku…

Tento zážitok bol veľmi milý, zaujímavý a nezabudnuteľný.

Leave a Reply