Cibuľoviny pre ďalšiu farebnú jar

Cibuľoviny pre ďalšiu farebnú jar

Už je najvyšší čas nakúpiť cibuľky na vysadenie, aby kvitli budúcu jar. Minulý rok som nestihla a potom som brala z pultov v obchode posledné zvyšky. Do kvetináčov dávam vždy nové cibule, čo mi zaručí, že vykvitnú krásne prvotriedne kvety. Po odkvitnutí ich vyberiem, uložím a vysadím ďalšiu sezónu do záhrady. Tam nezbadám, keď niektorý nevykvitne, lebo cibuľku načala pleseň alebo už nemala dosť sily.

Cibuľoviny objednávam zo stránky vypestuj.sk. Doporučujem. Už som z nej objednavala a všetko prebehlo bez problémov a výsledky boli super. Pani objednáva cibuľky priamo z Holandska a má v ponuke okem bežných malých balení s obrazkom aj veľké balenia v sieťových vreckach bez obrázka len s označením Platíte potom len za to, čo naozaj potrebujete. Cena vychádza priaznivo – 28-35 eur za 100 kvalitných cibúľ. Nájdu sa aj vzácnejšie drahšie odrody, aj za 65 eur za 100 ks.

Môžete sa rozhodnúť, či chcete menšie lacnejšie cibule alebo väčšie prvotriedne a drahšie cibule. V supermarketoch sa predávajú skôr tie menšie a často menej kvalitné – nájdu sa suché alebo plesnivé kusy. Pritom platí, že čím väčšia cibuľa, tým väčší a kvalitnejší kvet. Rozdiel v cene na 100 ks môže byť aj 5-10 eur. Cibuľoviny sa totiž pestujú ako cibuľa sadzačka – kvety kosia a pestujú ich tak, aby cibule dorástli.

Ukážka ponuky z webstranky vypestuj.sk:

Ďaľšou zaujímavosťou sú zmesy cibuľovín. Môžete si vybrať z krásne namiešaných zmesí rôznych druhov a zmesí. Naozaj ťažko vybrať.

Ja si rada vytváram svoje zmesy cibuľovín. Sadím cibuľoviny do kvetináčov do vrstiev a potom postupne vyrastajú a kvitnú od marca do mája. Hovorí sa tomu “cibuľové lasagne” – kuk na môj článok, ako to u mňa vyzeralo v minulých rokoch: Ešte je čas vysadiť si cibuľkové lasagne 🙂

Tento rok bola mojou inšpiráciou prekrásna záhrada v Írsku The Garden of Artist T.J. Maher. Nájdete ju aj na Facebooku a na Instagrame. Táto záhrada je dôvod, prečo raz musím ísť do Írska! 🙂 Jej tvorca – záhradnik a umelec vytvoril prekrásne a nezvyčajné kombinácie kvetov kvitnúce počas celej sezóny. Jeho farbné ladenie je žiarivé a jedinečné. Rozhodla som sa, že aj moje cibuľoviny budú budúcu jar pestré a sýto farebné ako táto záhrada.

Výber nebol vôbec jednoduchý. Na stranke vypestuj.sk je neskutočne široký výber. Však sa pozrite len na množstvo kategórií tulipánov, a vrámci nich sú úžasné druhy a farebné variety.

Trvalo mi to asi šesť hodín nadšeného prehŕñania sa v obrázkoch krásnych kvetov. 🙂 Radila som sa s mojou výtvarne nadanou dcérou a prekladala, špekulovala, vymýšľala… Chcela som vybrať tak, aby cibuľoviny vykvitali postupne a farebne ladili aj v jednotlivých mesiacoch. A tiež bolo treba zvážit množstvo, keďže sa predavajú po stovkách cibúľ. Aby vytvorili žiadanú kombinaciu do desiatich kvetináčov a nestáli ma celý plat. 😉 Toto je užší výber. 😀

Nakoniec to dopadlo takto. Postupne vykvitnú krókusy, plnokveté narcisy a jednoduché aj plnokveté tulipány, modrice a hyacinty. A v máji sa pridajú ľaliokveté, mnohokveté a papagájovité tulipány a neskôr ozdobné cesnaky. Farebná škála by mala byť v apríli aj máji podobná. Modrice a cesnaky použijem z mojich zásob.

Naklikala som objednavku a teraz mi ostava len čakať a koncom októbra to začne. Bude poriadna fuška vybrať z kvetináčov kany, uskladniť ich, nanosiť vrecia zeminy a kompostu a vysadiť stovky cibúľ. A všetky tie uskladnené cibuľoviny popchať všade po zahrade.

Ale tá jar bude stáť za to! 😀