Ostrov Mainau: Záhradka pre včielky

Ostrov Mainau: Záhradka pre včielky

Čoraz častejšie sa stretávam s tým, že sa apeluje na záhradníkov, aby aj v dokonale udržiavanej záhrade dali priestor prírode. Bez užitočného hmyzu, ktorý opeľuje naše rastliny a drobných zvierat, ktoré požierajú škodcov, záhrada nikdy nebude skutočne prosperovať. A nebude v nej priestor ani pre spevavé vtáky. A tak sa do záhrad vracajú späť zdanlivo zanedbané miesta s kôpkami dreva alebo slamy, aby sme dali priestor životu v našom malom kúsku sveta. Niekde sa povýši táto snaha a pre hmyz sa vytvárajú domčeky, ba priam hotely a vysievajú sa medonosné lúčky.

Otrov Mainau sa hrdí ekologickým prístupom a dokonca má európsky certifikát, že sa o ostrov strajú vrámci vysokých ekologických štandardov. Preto nie je prekvapením, že aj oni návštevníkom predvádzajú ako sa postarať o užitočný hmyz v našich záhradách.

Priestor pre hmyz a divé včely povýšili na architektonický a umelecký doplnok  záhrady. Či už vybudovaním ozdobných múrikov, osadením veľkých rákosových košov alebo drevených sôch s množstvom dierok ako záhradných solitérov.

Umelo vysievané lúky nikdy nenahradia priodzené lúčne porasty. Tie skutočné sú najbohatšími biotopmi v Európe s tisíckami druhov drobnej zvere, vtáctva, hmyzu a rastlín. Pomôžu však čiastočne prekryť neodstatok takýchto prirodzených prostredí a umožnia prežiť medonosnému hmyzu.
Nehovoriac o tom, že sú jednoducho prekrásne. Takéto kvetinové lúčky sú ideálne na miesta, kde nechceme alebo nemôžme pravidelne kosiť trávnik. Prinesú život a farbu do záhrady a nestojí nás to toľko energie ako sa starať o trávnik náročný na vodu, hnojenie a kosenie.
Pokochajte sa zblízka krásou takejto kvetinovej lúčky. Ja som si z Mainau priniesla aj semienka. 🙂

Leave a Reply