Tulipány ako trvalky

Tulipány ako trvalky

Nie všetky tulipány sú trvalky. Cibule, ktoré kúpime, boli často hybridizované alebo krížené a na záhonoch vydržia len krátko. Na záhradách však nájdeme aj tulipány, ktoré kvitnú každý rok. Ušetria nám sklamanie, keď z krásneho prácne vysadeného záhona nemáme ďalšiu sezonu skoro nič.

V tomto príspevku som zozbierala informácie, ktoré tulipány vydržia na záhone oveľa dlhšie. Od menších po väčšie botanické tulipány po až po trvácne hybridy.

Botanické tulipány

Pokiaľ chcete, aby vám tulipány vydržali roky, vyberať si môžete z nízkych drobnokvetých botanických druhov, ktoré dobre splaňujú a šíria sa do okolia. Príklad rôznych botanických tulipánov na stránke vypestuj.sk

Tulipan clusiana (foto zo stranky vypestuj.sk)

Tulipán Greigii

Tulipán Greigii Rood / Red (foto zo stranky vypestuj.sk)

Tulipán Greigov ( Tulioa Greigii) je príkladom botanických tulipánov. Tieto nízke tulipány pochádzajú z Ázie. Odlišujú sa tmavšími pásikmi alebo škvrnkami na listoch. Sú odolné. Môžu sa pestovať ako trvalky v záhradach aj na balkónoch.

Druh pomenoval nemecký botanik Regel po prezidentovi Cárskej ruskej záhradníckej spoločnosti v Petrohrade Samuilovi Alexejevičovi Grejgovi.

Vysádzajú sa od septembra do decembra, špičku hore, približne 10 cm pod povrch a jednotlivé cibuľky približne 10 cm od seba. Pred vysadením sa skladujú na suchom a tmavom mieste. Kvitnú približne v apríli až máji. (Zdroj Wikipedia)

Tulipán Kaufmanniana

Foto z https://www.gardenia.net/plant-variety/kaufmanniana-tulips

Tulipán Kaufmannov (Tulipa Kaumaniana) je botanický tulipán, ktorý pochádza z Turkestanu. Dorastá do výšky 15 – 30 cm. Veľmi pekne vynikne po skupinkách vysadený v skalke. Splaňuje a na jednom stanovišti vydrží veľa rokov, a preto sa cibule nemusia zo zeme vyťahovať každo­ročne. Má množstvo hybridov, ktoré vznikli väčšinou po krížení s Tulipa gregii.

(Zdroj Wikipedia)

Tulipa Fosteriana

Tulipán Fosteriana (foto zo stránky https://www.zahradnictvohrad.sk)

Tulipány fosteriana pochádzajú z miernych oblastí Strednej Ázie. Nachádzajú sa v Afganistane a Tadžikistane. Vo voľnej prírode sa vyskytujú na skalnatých svahoch pokrytých krovinami. Ľahko sa naturalizujú a môžu sa rok čo rok vracať do záhrady. Dobre sa hodia do zmiešaných lemov. Môžu rásť v akejkoľvek záhradnej pôde, ale uprednostňujú miesta na plnom slnku. Môžu sa množiť aj vegetatívne a tiež semenami. 

Tulipány Fosteriana boli objavené už v roku 1904, ale aj za takú pomerne krátku dobu sa vyšľachtilo veľa krížencov a sú pôvodcom mnohých kultivarov. 

Dostupné tulipány Fosteriana dorastajú až do výšky 40 cm a kvitnú najčastejšie v svietivo ohnivočervených farbách, ale sú aj biele, žlté a oranžové… Majú najväčšie kvety zo všetkých botanických botanických druhov. Cibule sa sadia do hĺbky okolo 15 cm. Je nenáročný a na jednom stanovišti vydrží mnoho rokov.

Hybridné tulipány

Ale aj niektoré šľachtené sú trvácne na záhone.

Tieto tulipány by sa nemali používať ako rezané kvety, ale mali by sa nechať nedotknuté, aby odumreli a doplnili živiny cibuľke. Ak odstrihnete niektoré z týchto tulipánov, riskujete, že ich budúci rok už neuvidíte.

Tulipán Darwin hybrid

Darwinove hybridné tulipány kvitnú v polovici sezóny.

Tulipa Darwin hybride Mix (foto zo stránky vypestuj.sk)

Tulipán Darwin hybrid zaďazujeme do čeľadi ľaliovité (Liliaceae), rodu Tulipa. Darwin hybridy se zrodili krížením s pôvodnými divoko rostúcimi tulipánmi z horských oblastí strednej Ázslie. Sú charakteristické obrovskými kvetmi, které majú pred otvorením takmer dokonalý pyramídový tvar. Dosahujú výšku 50 – 60 cm. Od druhej polovice apríla až do mája tvoria kvety vajcovitého tvaru, které môžu mať až 8 cm. Mix cibulovín tejto odrody vytvorí záhon tulipánov sýtych farieb s dlhými pevnými stonkami.

Info z https://www.zahradnictvi-flos.cz/tulipa-darwin-hybrid-mix-tulipan-darwin-hybrid-mix.html6

Tulipán Darwin hybrid Van Eijk

Tulipán Van Eijk je mimoriadne obľúbený. Je staroružový až lososový a má výšku 50 cm a obrovské kvety. Je veľmi trvanlivý a na záhone kvitne viac rokov.

Tulipán Van Eijk (foto zo stránky narcisy.sk)

Viac o druhoch tulipánov napr. v tomto článku Tulipány, čo o nich neviete na stránke botanického časopisu botanix.kpr.eu.