Čo na balkón?

Čo na balkón?

Ako prve si treba overit nosnost balkona. Nie vsetky su dimenzovane na velku zataz. Potom skuste pogooglit exterierove samozavlazovacie kvetinace (ked tam nie je uvedene, ze su exterierove, nemusia vydrzat mraz alebo uv ziarenie). Ak je treba odlahcit, mozu sa pouzit odlahcene kvetinace aj substrat – aj sa budu lahsie presuvat.


Samozavlazovacie maju na spodku kvetinaca vodu a smerom hore knoty alebo mozte urobit zavlahu tenkymi hadickami jednoduchym rozvodom trebars z vacsej nadoby s vodou.

A treba vyberat velmi odolne rastliny podla stanovista. Napr. na slnku v osmych cm substratu na streche mi uz roky rastu levandule. Tie potrebuju hlavne slnko a vybornu drenaz, nesmu stat vo vode. Vedla nich mam v kvetinacoch vtaci zob. Prezil tam dost nehostinne podmienky a rastie. Tuje som na tom mieste menila ako kvety do vazy. Dobre by mohli fungovat vyssie travy napr. Calamagrostis, ale to som neskusala. Poobzerala by som sa aj po kroch, ktorym sa dari popri cestach, kde sa o ne nik nestara napr. zlaty dazd (forsythia) alebo bršleny krídlatý. Pred domom v kvetinaci mam brslen fortuneov. Je nizky ma panasovane listy a je dost nenarocny. Len teraz mi ho nieco ohryzkava. V kvetinaci sa zvykne pestovat aj muchovnik (amelanchier), ma kvety na jar, plody ako cucoriedky zaciatkom leta a sfarbuje listy na jesen. Je pomerne nenarocny a rastie ako ker alebo efektny viackmenny stromcek.


Zalezi ale aj na tom, aky mesiac to bude. Ak s teplotami atakujucimi styridsiatku, tak to maju co robit aj rastliny v pode, ktore maju plnu starostlivost a zavlahu. Takze by som na taky mesiac dohodla reciprocne polievanie so susedom a aj preto vyberala lacnejsie druhy, ktorych vymena az tak nezaboli.