Automatická kosačka

Automatická kosačka

Mne sa robotická kosačka páči. Vybrali sme už pred rokmi Husquarnu Automower. Kvalitná a zvladla aj kopček. Voláme ju Ovečka a tak aj funguje. Chodí si a hryzká. A to pravidelne a neúnavne aj keď my máme inú robotu alebo leňošíme. Keďže chodí často, hryzká dva milimetre trávy a tie kúsočky sa rýchlo rozložia. Trávniku to prospieva. Je vždy krásne pokosený a hustý. Je dobré dať mu aj niekoľko dní v týždni pauzu. Niektoré buriny časté kosenie neprežijú, niektoré sa snažia zakvitnúť vo výške kosenia. Ale nakrátko pokosený hustý trávnik vyzerá upravene. A je mäkší, lebo keď kosíte kosačkou vy a robíte to menej často, kosením odstrihnete tráve listy a ostávajú kostrnky. Vertikutujeme len na jar.

Hlavným dôvodom pre automatickú kosačku bolo, že po každom kosení vznikol veľký barel pokosenej trávy. Sama sa neskompostuje v kompostéri, nebolo k nej čo pridávať a už po dvoch dňoch sa zdusila a príšerne smrdela. Najbližší zber zeleného odpadu je na druhom konci mesta. A ísť v aute s niekoľkodňovou trávou je zážitok, ktorý nepotrebujete zažívať pravidelne. Na vidieku, kde sa pestuje aj niečo iné a na konci zahrady je kopec miesta na kompost, tento dôvod odpadá.

Ide aj o to, že trávnik vám zoberie nezanedbateľný čas. Pokiaľ to nie je vyslovene váš koníček a čas oddychu a meditácie ;), tak je to proste ďalšia domáca práca, ktorú treba pravidelne robiť a zaberie čas. Najmä ak máte väčšie plochy. A treba to robiť aj keď máte naročné obdobie a kopec inej roboty a starostí. Je to na úrovni iných domácich spotrebičov. Rýchlo sme pochopili výhody pračky, umývačky, robotických vysávačov a pod. Vždy to môžme robiť aj ručne, keby nám to chybalo. 😉

Ešte praktické záležitosti. Kábel treba vložiť do zeme, lebo keď je na povrchu a len zarastie do mačiny, porezala som ho pri vertikutovaní. Mne ho dodávatelia vložili za poplatok prerezávacím strojom cca 8 cm hlboko. Ja som si spravila neviditeľné plastové obrubníky a keď nešli niekde presne, vytvorili sa miesta kam kosačka nezašla a rástla tam tráva a musela som ju tam dokášať. Doporučujem preto buď precíznejšie osadenie alebo určiť okraj záhonu až po osadení kábla. Kosačka má nože menšie ako je jej rozmer. Preto iná vzdialenosť kábla sa dáva tam kam kosačka môže zájsť do záhona aj keď tam už nedokosí a iná napr. popri múriku. Tam sa osvedčili napríklad betónové kocky popri stene, kam kosačka už nedokosí, aby tam nezistal oruh nekosenej trávy. Osaďte si nabíjaciu stanicu tam, kde bude okolo nej miesto určené výrobcom a zároveň kde nebude svietiť na každej fotke zo záhrady. Môžete a nemusíte jej spraviť domček. Časom vychytáte aj miesta, kde je jamka alebo prekážka, kam by vam ovečka zapadla.
Pridanie záhonu, znamená nájdenie a vykopanie kábla a pripojenie novej slučky kábla na jeho konce. (Alebo pri nových modeloch pár klikov v aplikácii.)

Jediný problém, ktorý mala Husquarna Automower – jeden z prvých modelov bolo, že dážď jej nevadil, ale keď sa zasekla na polievacej tryske, dostala sa voda na elektroniku a šla rovno do servisu. Toto má už väčšina kosačiek vychytané a dajú sa zospodu aj vyšpricovať hadicou. To je praktické, lebo občas ju treba zospodu čistiť ako každú kosačku. Ešte treba občas vymeniť žiletky alebo nabrúsiť žací kotúč, nech nie je tráva na koncoch rozstrapkaná.

Posledná téma je kosená plocha. Ideálne je, keď je ucelená, lebo obvodový kábel ju musí obehnúť jedným ťahom aj keď sú v nej záhony a stromy a pod. Skúste si to na plániku záhrady jedným ťahom ceruzkou. Ale stromy sa dajú riesiť aj ohrádkou, kde sa kosačka otočí, keď tam ťukne nárazovou plochou. Plus doporučujem betónové kocky okolo tej ohrádky. Návratový kábel ide od stredu záhrady k nabíjačke, keď naň narazí, vyčerpaná sa po ňom po kosení vráti domov. 🙂

Ja mám teraz komplikáciu, že mám v záhrade toľko záhonov v strede kosenej plochy, že je ťažké obehnúť ich káblom, tráva tvorí len chodník okolo nich a v strede v mieste návratoveho kábla vzniklo jazierko, tak má ovečka pauzu. Už sa na to chystáme. Možno to vyrieši nová kosačka, ktorá už vie chodiť bez obvodového kábla a miesta, kde nemá kosiť, sa označujú na aplikácii.

Bezpečnosť je riešená tým, že prestane kosiť, keď ku niekto zdvihne a píska, kým nezadáte pin. Bez pinu už nejde, ani s inou nabíjačkou. Najnovšie modely už obchádzajú zabudnuté hračky na trávniku. Naša ovečka do nich len drgla nosom, otočila sa a šla inde. Inak je presne ako robotický vysávač, súrne potrebovala kosiť práve tam, kam som si sadla. 🙂