Prišla jar!

Prišla jar!

Táto jar prišla mimoriadne skoro. Február bol neuveriteľne teplý. Ale ja som vyzerala kvety už od januára. 🙂 Inšpirovaná Máriou z FB skupiny som na jeseň pod čerešňu vysadila čemerice. Keďže články sľubovali, že sú to zimné kvety, chodila som ich s nádejou obzerať tuším už od Nového roka. 🙂 Potom som sa niekde dočítala, že čemerice kvitnú z minuloročných pukov a moja nádej pohasla. Dievčatá z FB ma povdzbudili, že nech len počkám, určite niečo vykvitne.

Čemerice však predbehli snežienky. Ani som si nepamätala, že som ich tam sadila. Popravde, vysypala som tam zmes malinkých cibuliek rôzneho druhu z minulého roka.

Snežienka jarná (Galanthus nivalis L.)
Krehké snežienky pod novým rododendrónom. Este netuším ako bude kvitnúť. Som strašne zvedavá! To je ten napínavý život záhradníka. 🙂

Ôsmeho februára som zbadala prvý prírastok na čemerici. A potom na konečne aj púčik na ďalšej. Až som sa dočkala prvých kvetov.

Kvety sú nádherné snehovobiele. Paradoxne ide o čemericu čiernu. Názov získala vďaka čiernemu koreňu. Odroda sa volá ‘Martha’. Hneď prilákala prvú včielku.

Helleborus nigra – Čemerica čierna ‘Martha’
Helleborus nigra – Čemerica čierna ‘Martha’

Koncom februára vykvitla druhá čemerica – je to ‘Double Red’, vyzerá presne ako na obrázku.

Helleborus ‘Double Red’

Nad jarnými kvietkami otvára prvé kvety aj “zlatý dážď”, správne zlatovka. Radikálne sme ju orezali, takže bude tento rok menej výrazná. Ale zas sa omladí a budúci rok bude ešte krajšia.

Zlatovka – Forsythia suspensa

Medzi najskoršie jarné kvietky patria krókusy. Rožiaria monochromatickú záhradu žltými a fialovými kvietkami. Kúpila som ich na jeseň stovky, ale väčšina šla do kvetináčov na terasu. Musím kúpiť na jeseň ďalšie, krókusov nikdy nie je dosť. 🙂

Krókus – Crocus
Zvýšený záhon v záhrade
Kvetináče na terase. Teraz kvitnú krókusy, ale vykukujuce listy narcisov a tulipánov naznačujú, aká nás čaká nádhera.

Prvé narcisky tradične rozkvitajú na slnečnom mieste vedľa domu. A postupne sa pridávajú na rôznych častiach záhradky.

Narcis – Narcissus
Mini narcisky – Narcissus
Narcis – Narcissus

Neskutočné – je 29. februára a rozkvitla nám marhuľko – broskyňa. Na stromčeku s naštepenými oboma druhmi kvitne na ružovo broskynka a na bielo marhuľka.

Pod ibištekom sa rozžiarili červené vyhonky pivónie.

Ruže už vyháňajú lístočky.

Ruža Zephirine Drouhin

Nová hortenzia v kvetináči na terase už vyhnala prvé lístky. Je to hortenzia You and Me ‘Expression’. Ak sa to podarí, mala by mať prekrásne plnokveté kvietočky.

Hortenzia kalinolistá – Hydrangea macrophylla You and Me® ´Expression´

Toto je trvalka z trvalkovej škôlky Herva Grata. Momentálne si neviem spomenúť ako sa volá. Ako naznačujú nové listky, je to tmavá fialovo červená odroda.