Výsadba záhona a mulčovanie

Výsadba záhona a mulčovanie

Ako založiť záhon. Všade píšu, že v prvom rade je treba dôkladne ho odburiniť. Keď je veľmi zaburinený, po výsadbe trvaliek sa to už ťažko. Hlavne keď im prerastú korene. Najhoršie sú poplazivé buriny ako pýr.


Čo je dobrým kompromisom je kartón. Položí sa na záhon, dobre zaleje a zasype sa kompostom. Do dier sa vysadia rastliny. Kartón sa časom rozloží. Dôležité je výsadzať ucelený záhon, kde sú okrem solitérov aj výplňové rastliny a pôdopokryvky. Tak to robí príroda. Nikdy nenecháva voľné miesto, keď ho nezaplníte vy, zaplní ho ona. 🙂 Keď sa trvalky vysadia dostatočne husto, trvalky sa prepoja a potom už nepustia medzi seba burinu. Pri trvalkách sa to zvykne uvádzať koľko napr 9 ks/meter štvorcový. Takto vysadený záhon sa zamulčuje.

Mulče sa dávajú rôzne. Kôra a drevná štiepka sa rozkladajú a na to vyťahujú dusík z pôdy, okysľujú ju, pridavajú tam plesne a huby. Štrk sa dáva, keď sa sadia suchomilné rastliny ako levandule. Vlhkomilné rastliny v prehriatom štrku trpia.

Ja som začala používať na mulčovanie kompost tak na 5-7 cm výšku. Kompost prikryje pôdu a čiastočne zabráni klíčeniu jednoročných burín. Keď aj niečo vyklíči, pomerne ľahko sa zo sypkého kompostu vytiahne. Časom ho pôdne organizmy a dážďovky naťahajú do pôdy a tým zlepšia jej kvalitu a pohnoja rastliny. Ak sa ešte dovtedy nezapoja trvalky, môže sa mulčovanie kompostom ďalší rok zopakovať.

Po zapojení si trvalky prikryjú pôdu listami a ak sa tam aj presadí dáka burina, tak ju medzi nimi ani nevidno. Len občas nejaká vyrastie a tvári sa, že tam patrí, keď idem okolo, vytiahnem ju. Na jar keď čistím záhon, zaroveň ho kontrolujem. Lebo sa doň zvyknú nenápadne dostať náletové dreviny alebo brečtan a pod.