Zaujímavé rastliny: Rastliny, ktoré nechutia slizniakom

Zaujímavé rastliny: Rastliny, ktoré nechutia slizniakom

Hosty sú úžasné rastliny, ale žiaľ mimoriadne chutia slizniakom. Pozitívom je, že vyprodukujú toľko veľkých listov, že ich celé nestihnú pojesť.

Do tohoto článku som si uložila informácie z podcastu Alana Titchmarsha zo série: Alan’s Favourites: Slug-Proof Plants (BBC Gardeners’ World Magazine Podcast).

Jeho krátke časti sú nabité informáciami o jeho obľúbených rastlinách, záhradách, záhradníckych knihách…

Aktuálny diel sa venuje rastlinám, ktoré nechutia slimákom a slizniakom. Najčastejšie sú rastliny s jemnými chĺpkami na listoch.

Paprade

Pakost – Geranium

Alchemilka – Alchemila mollis

Alchemilka – Alchemila mollis

Penstemon

Dračík – Penstemon digitalis Blackbird

Dračík Penstemon digitalis ‘Sour Grapes

Vyžaduje slnečné stanovište, pričom výborne toleruje aj polotieň. Vyžaduje bežnú zálievku, obstojí aj v suchších pôdach, nie však dlhodobo. Nie je náročný na údržbu a rastie veľmi vitálne. Nemusí zvládnuť silné mrazy.

Fuchsia

Fuchsia ‘Mrs Popple’ – Fuchsia ‘Mrs Popple’ je asi najobľúbenejšia záhradná fuchsia. Začína kvitnúť spomedzi prvých a odkvitá medzi poslednými. Ide o stredne veľký ker 60-100 cm, ktorý príťahuje včely. Obľubuje plné slnko až čiastočný tieň, táto rastlina sa najlepšie pestuje vo vlhkých, úrodných a dobre odvodnených pôdach. V zime mu poskytnite hlboký zimný mulč a úkryt pred chladným vysychajúcim vetrom. Môžete ju pestovať aj v kontajneri, v tom prípade ju však na zimu reneste na chránené miesto. Na jar odstráňte nadzemné čati, stonky ponechajte maximálne na jeden alebo dva púčiky. Mrazuvzdorný je do -21°C (-23°C). Kvitne od júna do októbra. 

Dala by sa pridať verbena bonaruensis, achilea, perovskia…