Bočná záhradka po druhé

Bočná záhradka po druhé

20.8.2012
7.8.2012
6.7.2012
21.6.2012
13.6.2012
16.4.2012
Toto je krásne na práci v záhrade. Za starostlivosť a námahu sa záhrada odvďačí. Od apríla trvalky vyhupli do výšky a niektoré už aj zakvitli. Tento týždeň pribudol chodníček obsadený nízkymi trvalkami. Teším sa, ako to tu bude vyzerať o mesiac. 🙂
Z diaľky nevidno, čo všetko v tej záhradke už kvitne. Zaujímavé je prizrieť sa tým rastlinkám bližšie:
Alchemilka obľubuje tienisté miesta.
S aukubou sme sa už rozlúčili. Listy mala spálené mrazom a len naša útlocitnosť ju zachránila pred vykopaním. Zrezali sme ju a dali sme jej šancu na regeneráciu. Po pár mesiacoch mladé listy úplne zakryli stopy po škodách.
Podobne to bolo aj s týmto bambusom. Na jeseň vyzeral veľmi spokojne a naznačoval, že v tejto záhrade bude pánom. Po zime všetky listy uschli. Stáli sme pri ňom a zvažovali, či ho nahradiť iným kusom alebo to s bambusmi úplne vzdať. Povedali sme si, že bambus je agresívna burina a korene zrejme prežili a obrnili sme sa trpezlivosťou. Teraz už opäť šuchoce zelenými lístkami a vyháňa nové rizómy.
Tento bambus nebude dosahovať 5-8 metrov ako predošlý. Rastie do výšky 40-50 cm. Podsadili sme ho pod jeho veľkého príbuzného.
Drobné kvietky nízkeho gerania už krášlia bočnú záhradu..
Z tejto hortenzie je už mohutný kríček a očividne si už chystá puky.
Drobnokvetá iberka je len letnička. Teta na trhu mi to povedala, až keď som ich už mala zabalené v taške. Ale vraj sa rozrastie naširoko a bude kvitnúť až do mrzov, utešovala ma teta. Uvidíme. Ale na rok tu budem musieť sadiť nanovo.
Túto kanu mi venovala majiteľka záhradníctva na záver veľkého nákupu. Bol to prázdny kochlík so suchou zemou a s nápisom Nepolievať! Zimu prežil bez povšimnutia v garáži. Na jar som ju zasadila a má sa čulo k svetu. Vyrastie aj do dvoch metrov a hádam aj zakvitne, ak sa na mňa nenaštve, že som ju zasadila do tieňa. Má smolu, že má rada slnko som našla v enyklopédii až potom.
Lysimachia by mala mať podstatne väščie trsy kvetov. Ale veď je to ešte mláďatko, počkáme do budúceho roka.
Na názuov tejto trvalky si neviem spomenúť. Keď si spomeniem, dopíšem. 🙂

PS z roku 2020 – astilbe 🙂

Tento jemný kvet si zaslúži skôr latinský názov Delphinium ako slovenský írečitý strčonôžka. Väčšina vymrzla, prežilo pár fialových a jeden biely. Toto miesto atakované severným vetrom im zjavne nerobí dobre. Podopreli sme ich paličkami, ale vyzerajú dosť zúbožene oproti obrázkom z internetu.

Leave a Reply