Čo rastie v našej záhrade – Rodhodendron yakushimanum ‘ Fantastica’

Čo rastie v našej záhrade – Rodhodendron yakushimanum ‘ Fantastica’

Rhododendron degronianum ssp. yakushimanum ‘Fantastica’ som kúpila v eshope záheadníctva Saphro.

Rododendrony (pěnišníky) jsou spolehlivé, překrásně kvetoucí stálezelené keře pocházející z jihozápadní Asie, Himalájí, Severní Ameriky a dokonce Evropy. Z volně rostoucích druhů byly kříženy nové odrůdy, u kterých se neustále zdokonalují jejich přednosti. V polovině 20.století bylo zaevidováno již přes 10 tisíc kultivarů a jejich počet přibývá.

Fantastica svým jménem vyjadřuje mnoho – opravdu fantastická kombinace bílého květu a neonově zářivého lemu jasně růžové barvy. Patří do yakushimanum odrůd, které rostou pomalu a hustě, spíše do šířky než výšky a každoročně hojně kvetou. Snáší plné slunce.

Pro bohatší kvetení a růst doporučujeme po odkvětu opatrně otrhat zvadlé květy tak, abyste neporušili nové výhony. Rododendrony jsou velmi nenáročné rostliny, pokud dodržíte několik zásad při sázení. Většina dává přednost rozptýlenému světlu či polostínu. Ranní plné slunce je naprosto nevhodné stejně jako úplný stín pod hustou korunou stromu. Kořeny rostou mělce a nadále se rozrůstají pod povrchem země do stran, kde hledají živiny = nikdy je nesázejte příliš hluboko. Dospělé kusy, mají-li neustále vlhkou zem, snáší i plné polední a odpolední slunce a dočasné zamokření. Hnojení se nedoporučuje, maximálně směsi na podporu tvorby květů. Plně mrazuvzdorný do min. -27°C, možná ještě o pár stupňů níže.