Prečo sa neotvárajú puky ruží

Prečo sa neotvárajú puky ruží

Ruža ´GARTEN PRINZESSIN MARIE-JOSÉ®´ma sklamala. Je to špičková ADR ruža od Kordes, ale ešte som nevidela jej puky otvorené. Tento druh sa neotvára úplne, je o jej vlastnosť. Lenže na mojej ruži sa puky otvoria sa len trochu a zostanú tak. Vrchné lupene zaschnú a viac sa ruža neotvorí.

Hľadala som, čo to spôsobuje. Našla som článok na stránkach RHS. Tu voľný preklad informácií z článku:

Flower balling – “guľatenie” pukov

Ako vyzerajú poškodené puky?

Plne vyvinuté puky plných kvetov, ako sú ruže a pivonky sa niekedy neotvoria. Tento problém je známy ako „Flower balling“ – guľatenie kvetov. Zvyčajne sa vyskytuje vo vlhkom počasí. Niektoré z postihnutých kvetov je však možné zachrániť.

Guľatenie kvetov je porucha, pri ktorej sa puky kvetov vyvíjajú normálne, ale neotvárajú sa. Čo je však príčinou? Chladné a vlhké počasie nasýti vonkajšie okvetné lístky a potom ich slnečné lúče vysušia a spoja do tesnej škrupiny, ktorá bráni otvoreniu púčika.

Neotvorené puky sa vyznačujú nasledujúcim vzhľadom:

  • Púčik je na dotyk často mäkký a slizký; a potom vonkajšie okvetné lístky zhnednú, miestami sa stanú suché a krehké.
  • Keď sú vonkajšie lupienky odstránia, vnútorné lupienky vyzerajú normálne
  • Púčik môže odpadnúť alebo ak zostane na rastline, môže sa vyvinúť sivá pleseň a spôsobiť jej hnitie
  • Najcitlivejšie na tento stav sú tenkolupenné, dvojité kvety a niektoré kultivary ruží, pivoniek a kamélií.

Čo môžeme spraviť:

Nechemická ochrana

  • Dobrá cirkulácia vzduchu je rozhodujúca pre rýchle vysušenie púčikov. Pri výsadbe ruží vyberte otvorené, ale nie odkryté miesto. Pri existujúcich výsadbách zvýšte vetranie správnym rezom; podoprite pivonky; zrežte previsnuté kríky alebo stromy.
  • Rastliny zalievajte večer , vyhýbajte sa horúcim slnečným podmienkam a vždy nasmerujte vodu na spodok rastlín a nie na lístie a kvety
  • V určitých situáciách môže byť riešením postaviť dočasný prístrešok na celú rastlinu alebo jednotlivé púčiky, aby boli chránené pred dažďom.
  • Okamžite odstráňte zhluknuté puky skôr, ako sa začne šíriť sivá pleseň, pretože môže infikovať iné kvety alebo blízke rastliny a spôsobiť odumretie stoniek
  • Nahradenie rastlín, ktorým sa toto deje opakovane je niekedy jediným prostriedkom nápravy. Moderné kultivary ruží sú údajne menej postihnuté.

Chemická ochrana

Neexistuje žiadna chemická liečba tejto poruchy.

.