Ako na záhony bez rýľovania – “No dig gardening” (RHS video)

Ako na záhony bez rýľovania – “No dig gardening” (RHS video)

Záhradníctvo bez kopania je udržateľná záhradnícka metóda s nízkou námahou, ktorá zahŕňa vybudovanie záhradných záhonov bez toho, aby ste Táto technika podporuje zdravie pôdy, znižuje rast buriny a uľahčuje záhradkárčenie tým, že eliminuje potrebu upravy….

V snahe o udržateľné záhradkárske metódy s nízkou údržbou sa záhradkárčenie nevyšlo ako revolučný prístup. Táto technika, známa aj ako záhradkárčenie no-till alebo lasagne, sa zameriava na vybudovanie záhradných záhonov s vrstvami organickej hmoty, namiesto Odstranením potreby obrobenia, záhradkárčenie bez kopania nielen zjednodušuje záhradkársky proces, ale tiež zlepšuje zdravie pôdy, znižuje rast buriny a zachováva vlhkosť. Či už ste ostrieľaný záhradník alebo nováčik, ktorý hľadáte jednoduchší spôsob pestovania záhrady, tento sprievodca vás prevedie princípmi, výhodami a praktickými krokmi bez kopavého záhradníctva.

Čo je to záhradkárstvo bez kopania?
Záhradníctvo bez kopania je metóda, ktorá zahŕňa vytváranie a údržbu záhradných záhonov bez kopania alebo obrobovania pôdy Namiesto narušenia pôdnej štruktúry záhradkári stavajú záhon vrstvami organických materiálov. Tento prístup napodobňuje prirodzené procesy, pri ktorých sa organická hmota hromadí na lesnom dne, čím sa časom rozkladá, aby vyživila Kľúčové komponenty záhradkárčenia bez kopania sú:

Vrstvenie organickej hmoty: Pridanie vrstiev kompostu, slamy, listov a iných organických materiálov, aby sa vytvorilo prostredie bohaté na živiny pre rastliny
Vyhýbanie sa rušeniu pôdy: Udržiavanie pôdy nedotknutej a nerušenej, aby sa zachovala jej štruktúra
Budovanie plodnosti pôdy: Spoliehanie sa na prirodzený rozklad organickej hmoty na obohatenie pôdy a podporu zdravého rastu rastlín.
Výhody záhradkárstva bez kopania

Zlepšené zdravie pôdy:
Záhradníctvo bez kopania podporuje prirodzený rozvoj pôdnej štruktúry a mikrobiálneho života. Tým, že sa vyhnete narušeniu pôdy, umožňujete prosperovať dážďovkám a prospešným organizmom, čo zvyšuje úrodnosť pôdy a zlepšuje jej schopnosť

Znížená burina:
Vrstvením organickej hmoty nad pôdou vytvárate bariéru, ktorá potláča rast buriny. Burina ťažko preniká do vrstiev, čím sa znižuje potreba ručného plevania a herbicídov.

Zachovanie vlhkosti:
Organické vrstvy v záhradách bez kopania pôsobia ako mulč, pomáhajú udržať vlhkosť pôdy a znižovať potrebu častého polievania. To je prospešné najmä v oblastiach so suchým alebo suchom.

Menej fyzickej námahy:
Jednou z najväčších výhod záhradkárčenia bez kopania je zníženie fyzickej práce. Bez potreby obrobenia alebo otáčania pôdy sa záhradkárčenie stáva jednoduchším pre chrbát a kĺby, čím je dostupnejšia pre ľudí s fyzickými obmedzeniami.

Environmentálne výhody:
Záhradkárstvo bez kopania je šetrné k životnému prostrediu, pretože znižuje eróziu pôdy, minimalizuje emisie uhlíka zo strojov
Dr. Adarsha Gowda