Hľadám solitéry do záhrady

Hľadám solitéry do záhrady

Potrebujem sa konečne rozhýbať a nájsť kostrové rastliny do mojej záhrady. Také, ktoré budú “držať kostru” záhrady, aj keď sa trvalky a letničky na jar odporúčajú. Stále sa však rozhodujem medzi ozdobnými solitérmi, ktoré ponúkajú odborníci a mojou túžbou mať na záhrade stromy, ktoré potešia aj bruško – či už tradičné čerešne alebo pre nás exotické rastliny ako asimina.
V sobotu dopoludnia som sa vybrala prezrieť si neďaleké záhradníctva. Prvé bolo Záhradné centrum Abélia  Pri kameňolome. Špecializujú sa na vždyzelené rastliny, bambusy, tropickú a mediteriánnu flóru. 
Tie rastlinky, ktoré označím slovom ÁNO prechádzajú do užšieho výberu.

Hneď pri vstupe nás zaujali vysoké bambusy, ktoré šuchotali za palmami.  Bambusy nám navrhol záhradný architekt do rohu bočnej záhrady. Nahradili by strom, ktorý by tam kvôli zakopaným inžinierskym sieťam nemohol byť. Potrebujeme vysokú dominantu, ktorá nám zakryje chrbát od suseda a vytvorí zátišie pre lavičku.
Zatypujem si, že ide o Phyllostachus aureosulcta aureocaulis. ÁNO

Sú plne mrazuvzdorné a pôsobia optimisticky. 🙂 Menej optimisticky pôsobí cena – pohybuje sa od 110 eur za menšie rastliny až po 500 eur za tie najväčšie. Vraj ich potrebujeme na 1,8 m aspoň štyri. Hm,  a čo tri tie najmenšie – veď bambus bujne rastie – dorastú. 😉 Bambusy sa radi rozširujú mimo ich stanovište. Keďže miesto kam sú plánované je z troch strán ohraničené múrom, postačí ich držať na uzde odpredu plastovou bariérou hlbokou cca 60 cm.

Magnolia grandiflora Túto rastlinu nám doporučila majiteľka predajne. Je vždyzelená, kvitne na rozdiel od skorých jarných  magnólií koncom leta. ÁNO

Na www.palmy.sk o tejto rastline píšu: Chcete mať na záhrade krásny vždyzelený strom s exkluzívnymi kvetmi od júla do septembra, magnólia je tou najsprávnejšou voľbou. Tento druh špeciálne vyšľachtenej magnólie prežije mrazy až – 30 °C. Listy sú podlhovasté, sýtozelené, kožovité, zospodu husto pokryté drobnými hrdzavými chĺpkami.  Oproti ostatným druhom má rozložitejšie vetvy. Kvety sú skvostné, krémovo biele v tvare lotosu a majú aj cez 30 cm priemeru. Objavujú sa od júla do septembra a naraz nerozkvitne celý strom, ale kvety sa objavujú postupne. Magnólia má rada kyslú, vlhkú, humóznu pôdu, preto je pri výsadbe vhodné zvoliť celé lôžko z rašeliny, po dobrom zakorenení jej nevadí aj ílovitá zem. Na prvých pár zím odporúčame chrániť pred ostrým zimným a skoro jarným slnkom textíliou. Dorastá do výšky 800 až 1000 cm.” Cena pri 200 cm rastline je 380 eur.

Magnolia grandiflora – kvet

Záhradný architekt mi navrhol aukubu, ktorá má podobné veľké voskovité listy. Aukuba je atraktívna žltým panašovaním, magnolia grandiflora veľkými kvetmi. Takže tu máme prvú dilemu: Ktorú vybrať?


 

takáto malá aukuba stojí až 29 eur!

Actinidia arguta “Issay” 52 € – zvažujem, že keď urobíme pergolu na vinič, pridám tam aj jedno kiwi. Len neviem, či na to nemá príliš mohutný vzrast. MOŽNO

Pinus mugo – borovica horská (kosodrevina) – vyzerajú ako malé guličky, ale pozor, v prírode majú výšku aj 1,5m a rozlohu 3-4 m. MOŽNO

Lagerstormea indica “Nivea” – z druhej strany píšu, že je bielokvetá, miluje plné slnko, pravidelnú zálievku a rez v strede februára, kvitne koncom leta.

Je podozrenie, že v našich podmienkach vymŕza 🙁 NIE

Zvažovala som, či si do vysadby nezaradíme jeden vianočný stromček, aby bolo na čo v zime zavesiť svetielka. 😉 Pani zo záhradníctva považuje bežnú borovicu čiernu nevhodnú do záhrady – upozornila nás na tieto dve odrody:

Pinus Sinfonia  – má úzky vzpriamený rast NIE

Pinus wallichiana (Borovica himalájska) – táto sa nám páči viac. MOŽNO

Podľa www.havlis.cz: “Himalájská borovice je neobvyklá a velmi dekorativní svými extrémně dlouhými stříbromodrými jehlicemi (až 20 cm), které jsou mladé vzpřímené, při dozrávání se půvabně svěsí. Při přesazování dbejte na to, aby půda nebyla přemokřená, ale dobře odvodněná. Nádherná solitera do středně velkých zahrad. Nesnáší zamokřená stanoviště, přesto pro dobré zakořenění nenechte zem vyschnou“. Má rada slnečné stanovištia, vydrží do -29 stupňov.

Morus alba Pendula (Moruša biela Pendula) – previsnutá na kmienku HM, NEVIEM

Pani zo záhradníctva nám odporučila aj tento druh moruše kvôli jej kompoaktnému tavru. Podľa www.dreviny.sk: “Jedinečná previsnutá forma moruše veľmi obľúbená pre jej zaujímavý tvar a chutné lákavé jedlé plody bohaté na vitamíny. Z miesta vrúbľovania vo výške 120cm vyrastajú prevísajúce konáre, ktoré sa časom dotknú zeme a tvoria tak zaujímavú kompaktnú kupolu. Je to úplne mrazuvzdorný opadavý strom. Vyžaduje plne slnečné stanovište a priepustné výživné pôdy.” Cena za 10cm kus cca 96 €.

Na chuť má iný názor Branislav Mikuška zna stránke www.pukanec.sk:Plody sú podstatne menšie ako u moruše čiernej, dosahujú veľkosť približne 10 – 25 mm a sú mdlej, sladkastej chuti. Tiež dozrievajú približne o mesiac skôr. Môžu byť bielej, ale aj tmavo červenej, až takmer čiernej farby…

Pri väčšine stromkov sa odporúča priepustná pôda, čo u nás môže byť problém. 🙁

Prunus caucasica NIE
Podľ garten.cz: Vavrínovec lekársky, česky Bobkovišeň lékařská (Prunus laurocerasus) se vysazuje do živých plotů, které krášlí svými stálezenými listy. Kultivary bobkovišně se značně liší vzrůstem a výškou. Úzkolistý kultivar ’Caucasica’ se díky svým štíhlým, vzpřímeně rostoucím hustým výhonům výtečně hodí pro vytvoření pohledové clony o výšce až do 4 m. Zakrslý kultivarMount Vernon’ dosahuje dokonce jen výšky 30 cm. Všechny uvedené kultivary jsou spolehlivě mrazuvzdorné.  Složená květenství jsou vzpřímená, drobné květy jsou bílé, voní po šeříku a mnohdy se objevují i na podzim. Po opylení nastupují lákavé, lesklé černé plody, které jsou pochoutkou pro ptactvo, pro člověka jsou jedovaté! Optimální stanoviště pro bobkovišeň by mělo být polostinné a chráněné před větrem. Potřebuje vlhkou, mírně kyselou půdu, bohatou na živiny.  
V záhradníctve stál tento vavrínovec 9,5 eura, čo nie je tak veľa. Páči sa mi, že je vždyzelený, ale nechcem v záhrade jedovaté bobuľky.

Hibiscus Syriacus ´Paeonyflorus´ ÁNO
Takýto ibištek s plným kvetom si kúpim. 🙂

Hortenzia metlinatá – Hydrangea paniculata ´Grandiflora´ ÁNO, len jej musím njsť miesto

Hortenzia Grandiflora patrí medzi opadavé, stredne veľké kry so vzpriameným a širokým vzrastom. Táto obdivuhodná rastlina rastie pomerne rýchlo a dorastá do výšky 3 až 4 mOd augusta do septembra tvorí obrovské, 45cm veľké kónické súkvetia dvojitých kvetov krémovo-bielej farby, ktoré sa postupne sfarbujú do ružovkasta, až napokon zhnednú. V priebehu kvitnutia sa konáre hortenzie pod váhou týchto súkvetí oblúkovito prehnú nadol. Kvitne na mladých konároch, preto ju prerezávame na jar. Súkvetia sú výborné na aranžovanie kytíc alebo ich môžeme aj sušiť. Hortenzia Grandiflora pekne vynikne v záhone medzi rôznymi krami či v zalesnených záhradách, alebo ako solitér (samostatne stojaca rastlina) v trávniku, môžeme ju však pestovať aj ako živý plot. Tiež ju môžme tvarovať ako strom, či pestovať v nádobe. Veľmi dobre znáša znečistenie ovzdušia, preto sa jej darí aj v mestskom prostredí. Najlepšie rastie v priepustnej pôde bohatej na organické látky. Pestujeme ju na slnečnom stanovišti alebo v polotieni na miestach chránených pred chladnými vetrami. Je to jedna z najmrazuvzdornejších hortenzií. (garten.cz)

Stewartia pseudocamellia NIE

Okrasný ker pôvodom z Japonska. Stewartia pseudocamelia tvorí veľa veľkých bielych kvetov so žltým stredom podobných kamélii. Stewartia je okrasná aj listom, ktoré sa na jeseň sfarbujú od žltej po sýtočervenú farbu. Ker má celkovo veľmi zvláštny tropický vzhľad. (rastlinky.sk)



Pleioblastus fortunei -. bambus (kus 18 eur!) ÁNO
Jeden z nejhezčích půdopokryvných druhů. Má úzké, zelené, menší listy s bílými proužky. Silně se rozrůstá a vytváří souvislý hustý porost. Po zimě je lepší seříznout stébla až k zemi, odstraní se tím poškozené listy a trs se omladí.Pravidelně stříhaný zůstává nižší, v mé zahradě 30–40cm, nestříhaný do 80 cm. Je výborne zimovzdorný. (bambusy.info)

Abélia  MOŽNO

Ve snaze sehnat ty nejokázalejší dřeviny s monstrózním kvetením se leckdy zapomene na ty drobnější, ale velmi pilné, jako jsou například abélie. Jedná se o poloopadavé, v našem klimatu výjimečně stálezelené keře nižšího vzrůstu a bohatým kvetením. Abélie nejsou náročné na půdní typ, porostou téměř v každé nezamokřené zemi, ale přednost dají dobré, úrodné půdě. Pro bohaté kvetení jim dopřejte plné slunce. Doporučujeme vysazovat na místa chráněná před ostrým větrem. Plně mrazuvzdorná do cca -24°C.

Sherwood je novinková odrůda abélie, vyšlechtěná pro milovníky kompaktních a hustých rostlin. Tato abélie nese od začátku léta drobné, trubkovité, čistě bílé květy, které nakvétají celé léto až do prvních mrazů. Nesou příjemnou vůni. Oválné listy jsou zakončeny nápadnou špičkou, mají svěže zelenou barvu a jsou lesklé. Na rozdíl od rodičovské abélie velkokvěté tato rostlina tvoří kratší přírůstky a sama vytváří velmi hustý, nízký keřík obsypaný květy, který pro zachování tvaru není potřeba stříhat.

V záhradníctve Abélia už zatvárali, tak sme sa presunuli o pol kilometra k záhradníctvu Agapé. Tu sa špecializujú na bonsaje a naopak zas na naozaj veľké dreviny. Okrem bambusov rôznych odrôd a veľkostí nám ukázali napríklad:

Popínavá ruža ÁNO ale ešte neviem aký kultivar

svíb pestrolistý – Cornus controversa Variegata NIE

Cornus controversa, po slovensky svíb pestrolistý je ker opadavý, rozložitý, výška 4-8m a šírka 2,5-5m, farba listov biele, žlté so zelenou kresbou, farba kvetu biela, čas kvitnutia v júni, rýchlosť rastu rýchlejší, sadíme na chránené stanovištia, vysádzame na slabé slnko až polotieň, pôdna vlhkosť normálna až vlhká, pôdna štruktúra normálna, pôdne pH slabo kyslá až mierne zásaditá, zásobenie živinami normálne až vyššie, vhodnosť výsadby ako solitér, do skupiniek. (dreviny.sk). Majú ho pri výške 140/160 cm za 135 €.

Kalina Viburnum Pragensae NIE

Stálezelený keř dorůstající 2,5 m výšky. Výhony spíše tenké, odstávající a trochu převislé. Listy užší, elipticky vejčité, dlouhé 5–10 cm, leskle zelené, svraskalé, na rubu plstnaté. Květy bílé, v poupatech do růžova. Květenství je celkově menší než u kaliny vrásčitolisté. (botany.cz) . Radšej keď už by som si kúpila Viburnum Opulus Roseum, ktorá “kvete v květnu až červnu, květenství velké bílé, kulovité a plné, velmi nápadné”.

Keď som sa opýtala na vzrastlejšie ovocné stromčeky, povedali, že nie je problém objednať z Talianska. Skladom mali jabloň a dve nektarínky, kus za 180 eur.

Nektarinka – Persica vulgaris convar. laevis NEVIEM

PS Poznámka z roku 2020. 🙂 Z týchto rastlín presne máme nakoniec len vavrínovec. Ale máme aj hortenzie latnaté (Limelight, Vanilla Fraise), hortenziu stromčekovitú (Anabelle), hortenziu dubolistú (Snowflake) a dva druhy ibišteka. Z ovocných stromov čerešňu, jabloň, dva amelanchiery a mladú marhuľo-broskyňo- nektarinku.

Leave a Reply