Záhrady v Tullne

Záhrady v Tullne

Záhrady v Tullne neďaleko Viedne sú rajom pre všetkých milovníkov záhrad. Na niekoľkohektárovej ploche sa prezentovalo 69 záhradníckych firiem z Rakúska a vytvorilo 42 rôznych záhrad. Pri dodržaní všetkých ekologických zásad vytvorili záhrady prírodné, vidiecke, formálne aj moderné od výmyslu sveta. A hľadáte inšpiráciu do svojej záhrady, rozhodne vám návštevu Tullnu odporúčam. V dňoch 25.-29.8.2011 sa tu dokonca konajú veľké Dolnorakúske záhradnícke trhy a vstupenka na ne je súčasne aj vstupenkou do záhrad. Pokojne zoberte so sebou aj deti, súčasťou areálu je aj veľké originálne prírodné detské ihrisko.
Nevedela som sa vynadívať na krásne trvalkové záhony:

 

 

Plávacie jazierko je teraz hit.

 

Ako sa vysporiadať s výškovými rozdielmi v záhrade. Z hornej úrovne tečie dolu dlhý potôčik.
Je to mimoriadne osviežujúci nápad. Vysypaný je jemnými okrúhliakmi, po ktorých sa môžu prejsť rozhorúčení návštevníci.
Pri prechádzke naboso v studenej vodičke sa môžete kochať krásou kvetov.
Pozrite ako krásne sa dá zmierniť pocit z vysokého múra – výsadba v dvoch úrovniach skryje múr a vytvorí aj priestor pre posedenie v strede tej nádhery.
Záhrady sú oddelené latkovými plotmi a za každým plotom sa odkryje úplne iný svet.

 

 

Dominantou záhrad je výhliadková veža, ktorá je presným opakom mojej praktickosti a snahy o priamu cestu k riešeniu. Autori vytvorili hádam najkomplikovanejšie a najoriginálnejšie dvojité schodisko ku korunám stromov. Ponúka úžasné a prekvapujúce pohľady. Najviac zo všetkého mi pripomínalo práce M.C.Eschera (pozrite si Relativita, Vodopád alebo Stúpanie a klesanie ). Autori mysleli aj na výťah pre tých, ktorí by si výhliadku nemohli inak vychutnať.

 

 

 

Šokujúca záhrada pre všetkých, ktorí si nevedia predstaviť záhradu z hrdzavejúceho kovu. Potôčiky vinúce sa záhradou vytvárajú úrovne a grafické obrazy.

 

Hanblivá kráska dominuje celej záhrade.

 

Niektoré záhrady využívali netradičné predmety – ako písací stôl, ktorému vyrastali zo zásuviek rastliny alebo nezvyčajné kombinácie materiálov ako toto spojenie  hrdzavého kovu a cingrlátok.

 

Záhrada ponúkala mnohé zákutia pre oddych návštevníkov. A pocit oddychu znásobila hudba. V jednej záhrade prebiehal koncert acapela skupiny, v inej improvizácia na africké bubny.
Ďalšia originálna a ťažko popísateľná záhrada. Zrkadliace sa steny a očarujúca symetrická výsadba vytvárali krásu, z ktorej doslova prechádzal zrak.

 

 

Záhrady ponúkali tiež mnohé variácie posedení a miestečiek na oddych od jednoduchých prírodných…
.. cez zákutia na poležanie…
… až po moderné “obývačky” v prírode. Zaujímavý je vodný prvok v tejto záhrade – jednoduchá nádrž s vodou v úrovni terasy je oživená tryskajúcou vodou.

 

Ukážka praktickej záhrady s vyvýšenými záhonmi.
Túto prekrásnu záhradu tvorí kľukatiaci sa chodníček obrúbený výškovo tvarovanými farebne zladenými záhonmi.

 

Nečakaná pointa – chodník končí hlavou kamenného hada.

 

Jazieko pri hlavnej budove s reštauráciou
Vo vedľajšom jazierku odpočíva táto kamenná kráska
Pohľad na prírodné detské ihrisko pod stromami odhaľuje len jeho malú časť

 

Priamo pred vstupom do areálu sa začínajú dunajské kanály, ktoré môžete objavovať zo šlapacieho bicyka alebo člnka.
Nemôžem sem dať všetky moje fotoúlovky z Tullnu – choďte si ich objaviť osobne. Určite bude kvitnúť zas niečo iné a prekvapujúce.

 

 

Leave a Reply