Čiernooká Zuzana

Čiernooká Zuzana

Na trhu predával jeden pán veľmi sympatickú kvietinku. Bola v kochlíku a popínavé výhonky mala zatočené okolo drôtenej podpery. Pritiahla ma svojimi žltými kvietkami. Už som ich videla ako rozjasnia chodníček popod susedov múr.  Vôbec som netušila čo je zač. Ale stála dve eurá, tak som ich kúpila rovno tri.

Bola som zvedavá či ide o letničku alebo trvalku, tak som pohľadala na internete. Obe odpovede sú správne  – je to trvalka, ale v našich podmienkach vymŕza. Je to totiž tropická liana z jihovýchodnej Afriky.

Názov rastlinky je Thunbergia, ale semienka sa predávajú aj pod názvom Čiernooká Zuzana.
Ahá, tak to si ty! Už som sa s tebou stretla. Plná nádeje som kúpila semienka s popínavou letničkou, ale ty si pohrdla našou záhradou a ani si nevykukla zo zeme. A to na obale sľubovali, že si rýchlo rastúca popínavka a že z niekoľkých semien vyrastie bujná rastlina. 

Dočítala som sa ako sa postarať o háklivú lianu Zuzanu:
– poskytnúť je oporu alebo ju pestovať v závesnom košíku
– zaštipnúť končeky stoniek a odstraňovať zvädnúté kvietky
– poskytnúť jej príjemné bydlo v zmesi listovky, kompostovej pôdy, rašeliny a piesku v pomere 2:1:1:1:1  – aká nenáročná!
– pravidelne a hojne polievať, v horúčavách dokonca postrekovať listy
– kŕmiť ju až do augusta raz za dva tri týždne kvalitným hnojivom na kvitnúce rastliny
– dopriať jej dostatok slnka
– dokonca aj počas zimy by rada bola na okne na slniečku, ale pri teplote 10 až 13 stupňov- nuž tak toto ti ťažko môžem splniť. Ani v zime ju nesmiem nechať preschnúť. Až keď  jej všetko toto splním a na jar ju presadím do kyprej zeminy, možno bude ešte jeden rok kvitnúť.
– ľahšie je ju vypestovať nanovo zo semienka (mám svoje skúsenosti) a tie si môžem dopestovať len ak ju správne opelím.

Nuž, pekne rozmaznanú kvetinku som si zadovážila, uvidíme ako sa jej u nás bude páčiť.

Leave a Reply