Na Sihoť sa dostanete len raz do roka

Na Sihoť sa dostanete len raz do roka

Na ostrov sme šli cez mostík ponad rameno Dunaja
Rameno bolo na túto dobu nezvyčajne suché
Strojovňa vodárne na ostrove je ako secesný zámoček.
Je pod úrovňou terénu. Z nej vedie tunel.
Povodne ovplyvnili výzor všetkých stavieb.

A bolo to práve dnes. Vodárenské múzeum v Bratislave vrámci akcie Noc v múzeu dnes sprístupnilo verejnosti ostrov Sihoť na Dunaji. Tento ostrov je inak verejnosti neprístupný, pretože sa tu nachádzajú studne, ktoré zásobujú vodou Bratislavu.

Kúsok histórie od sprievodcu z prechádzky po ostrove:
V roku 1879 si už rozrastajúce sa mesto bolo vedomé, že voda z mestských studní nebude postačovať na ďalší rast mesta. Vyhľadalo pomoc u drážďanského stavebného radcu Bernharda Sallbacha.

Ten po obhliadke okolia navrhol za miesto vhodného zdroja ostrov Sihoť medzi dvoma ramenami Dunaja. Jeho dobrý odhad sa potvrdil vykopaním testovacej studne. Objavili výdatný zdroj čistej vody, ktorý zásobuje Bratislavu dodnes. Voda je taká čistá, že ani dnes nepotrebuje chlórovanie. Chlór sa  pridáva len zo zákonných dôvodov.
V roku  1886 odovzdali zariadenie do prevádzky. Momentálne ja stále funkčná čerpacia stanica zo.začiatku 20. storočia s budovou v podobe secesného zámočka.

Pod ramenom Dunaja bol postavený priechodný betónový tunel s vodovodnými potrubiami zásobujúcimi Bratislavu pitnou vodou. Momentálne je na ostrove 44 studní a kapacita je cez 1000 l za sekundu.
Pokukali sme čo sme stihli, podozvedali sa ďalšie zaujímavosti od mladého zamestnanca vodární a spravili pár fotiek. A zostrojovne hup rovno do tunela, ktorý prekvapujúco skončil až na druhej strane Devínskej cesty. Pri odchode sme naskakovali do auta počas poriadnej búrky s lejavicou.

Prvá funkčá studňa – dnes už nefunguje.
Má vyvýšený okraj kvôli povodniam.
Tunel pre vodovodné rúry popod rameno Dunaja
– existoval skôr ako mostík.

Informačné tabule na Sihoti (zdroj Vodárenské múzeum):

 

Leave a Reply