Anglicko 2018 – Buckfast Abbey

Anglicko 2018 – Buckfast Abbey

Keď som plánovala ubytovanie v Anglicku, zaujal ma Northgate House v Buckfaste. Netušili sme, že nás tu čaká milé prekvapenie.  Pricestovali sme neskoro večer, tak sme sa len zložili na izbách. Všimli sme si nábytok z masívneho dreva a kvalitné prevedenie.

Skoro ráno som vstala, kým ešte všetci spali a vybrala som sa na prechádzku po okolí.

Zaujala ma predzáhradka pred rodinným domom. Podľa množstva kvetiniek na malom priestore v ňom zjavne býva človek mojej krvnej skupiny. 🙂

Zistila som, že hotel je súčasťou opátstva Backfast Abbey. Krátka ulička ma priviedla na otvorené priestranstvo, ktorému dominoval pekný kostol. Ešte bolo skoro a nik okrem mňa tam nebol. Všetko bolo čisté a upravené.

Až neskôr som sa dozvedela, že o celé opátstvo s kostolom, záhradami, reštauráciou a konferenčným cestrom sa starajú benediktínski mnísi. Veľmi citlivo prepojili historické s moderným a vybudovali aj nové opátske záhrady.

Naľavo od kostola je reštaurácia. Získala si moje sympatie oznamom, že v nej dostanete všetko potrebné pre barbeque na trávniku vrátane nápojov.

Lavender Garden

Prechádzala som sa a kochala sa nečakanými objavmi. Prvá záhrada bola tvorená zbierkou rôznych druhov levandule.

Prišla som k tisovému plotu a vošla som zvedavo dovnútra.Vovnútri bola záhrada plná ruží a rôznych trvaliek. Nadšene som sa prechádzala chodníčkami, posedela na lavičkách a vychutnávala si záhradu len pe seba.

Sensory Garden
Poloblúková lavička bola zazelenená ešte trochu zaroseným sedumom.

Vyšla som zo záhrady a oproti nej bola druhá.

V tejto záhrade sa pokúsili obnoviť starú opátsku záhradu. Použili cez 200 rastlín, ktoré sa používali pred rokom 1539 v kuchyni, na upratovanie, ako lieky aj ako jedy.
Physic Garden
Jedovaté rastliny umiestnili z bezpečnostných dôvodov na ostrovček.
Ovocné stromy viedli po trelážach.

Za týmito záhradami sa nachádzala ešte jedna moderná záhrada Millenium Garden s brezovým hájikom a kovovým jeleňom pijúcim z jazierka. Je neuveriteľné, že táto záhrada bola oficiálne otvorená len v júni 2018 pri príležitosti tisíc rokovexistencie opátstva na tomto území. Záhrada hneď získala ocenenie odborníkov.

Moderná reštaurácia bola vybudovaná zo skla, kameňa a dreva a preto dokonale zapadla do prostredia. V jej okolí použili modernú – takmer divú trvalkovú výsadbu.

Takto vyzerá hotel zozadu – na bývalú starú faru sa pripojila moderná časť hotela.

Jednoducho zariadená a slnečným svetlom zaliata jedáleň.
Tradičné anglické raňajky.

Po raňajkách som vytiahla aj rodinu späť do záhrad. Vtedy už partia chlapov kosila trávniky a začisťovala okraje záhonov. Dokonalá starostlivosť je viditeľná v celom areáli. Objaviť toto miesto bolo pre mňa číre potešenie. 🙂

Leave a Reply