Anglicko 2018 – RHS Garden Rosemoor

Anglicko 2018 – RHS Garden Rosemoor

Krásnu záhradu, ktorú založila lady Anne, spravuje a zveľaďuje Royal Horicultural Society. A robí to dobre. Záhrada je skutočne prekrásna a má veľa úžasných zákutí.

Návštevník ocení rozľahlé a zeleňou upravené parkovisko. Hneď pri vchode do záhrady je časť s trvalkovými záhonmi, ktoré sýtymi farbami a rozmanitými tvarmi potešia oko aj dušu. 

Zaujímavé riešenie zvýšených záhonov so stromkami a trvalkami.

Zaujali ma krásne odrody známych trvaliek.

Ďalšej časti záhrady dominuje jazierko so sochou dievčatka, ktoré zaujato pozoruje rozkvitnuté lekná a žabky a rybky vo vode.

 

Cez velkú lúku tečie široký potok, ktorého brehy sú vysadené tak krásne, že som sa od nich nevedela odtrhnúť.  Moja rodinka sa usadia na lavičke pod rozložitým stromom, zabávala sa pozorovaním červienok a čakalam kedy sa pokochám dosýta.

Obrovské farebné lopúchové listy má rastlina Ligularia Wilsoniana.

Potok sa vlieval do jazera, ktoré vyzeralo tak prirodzene, akoby tam bolo odjakživa.

Do časti záhrady, ktorú vybudoval lady Anne sa prechádzalo tunelom popod cestu. Neuvedomili by ste si to však, pretože záhradníci tút časť vybudovali ako tienistú lesnú cestičku s potôčikom s brehmi porastenými papraďami a na druhej strane bolo kamenné zátišie s vodopádom.

Počas vojny dom Lady Anne slúžil ako základňa Červeného kríža. Po vojne postupne vybudovala okolo neho svoju záhradu. Na mieste tenisového kurtu vytvorila mediteránsku záhradu. V dome porastenom vistériami je dnes útulná kaviareň a cukráreň pre návštevníkov záhrady.

Leave a Reply