Maliny bez tŕňov

Maliny bez tŕňov

Nový prírastok do našej záhrady – beztŕňové maliny. Prvá sorta má plody v júni a druhá je remontantná, tak rodí celé leto, ale najviac od augusta do septembra. Ideálna kombinácia, ktorá nám môže zabezpečiť maliny na maškrtenie na celé leto. 🙂
 

Malina, Rubus idaeus GLEN AMPLE

Odroda malín Glen Ample je odroda vyšlachtená v Škótsku rodí stredne skoro ( začiatok až koniec júla ) na dvojročnom dreve, úrodnosť je vysoká a pravidelná odrodené výhony komplet vyrežeme a nehávame mladé výhony v počte 8 – 10 ks na m2 výhony sú polovzpriamené, dlhé, bez tŕňov plody široko kúžeľovité, stredne veľké až veľké červenej farby, stredne pevné až pevné veľmi dobrej chuti dĺžka zberového obdobia je stredná odolnejšia voči chorobám a rezistentná voči dvom druhom prenosu vírusom Amphorophora idaei plody sú vhodné na priamy konzum a rôzne spracovania. Zdroj tu.

“Veľkoplodá, stredne skorá, veľmi úrodná beztŕňová červená malina. Je hlavnou súčasnou odrodou vysádzanou na produkčných plantážach v Anglicku. Odporúčaná ako pre hobby pestovanie tak pre komerčné pestovanie na čerstvý trh.

Pôvod: vznikla krížením odrôd “Glen Prosen” a “Meeker”
Plody: veľké, srdcovitého tvaru, lesklej červenej farby, veľké, pevné, uniformé, dobre sa oberajú. Hmotnosť plodu je 4 až 6g a úroda na jednu rastlinu je 3,8kg, priemerná úroda na hektár pri mechanizovanom zbere je 5,8t. Chuť je aromatická, sladká, harmonická. Plody veľmi dobre držia na kroch a majú dlhú trvanlivosť po obratí. Sú vhodné na priamy konzum aj na spracovanie.
Výhony: stredne vysoké, 120 až 150 cm, silné, bez tŕňov
Dozrievanie: úrodu prináša na začiatku leta, od začiatku do konca júna
Typ odrody: raz plodiaca, beztŕňová
Odolnosť voči chorobám: Glen Ample je rezistentná voči voške Amphorophora idaei, a je dostatočne odolná aj voči odumieraniu výhonov, ktoré spôsobuje huba Phytophthora fragariae var. Rubi. Pre jej mrazuvzdornosť je vhodná aj do stredných polôh.

Malina Rubus idaeus RUBYFALL

“stálerodiaca, bezostňová

Úplne nový typ beztŕňovej remontujúcej maliny zo severného Talianska, z mesta Trentino. Táto odroda už našla uplatnenie v komerčnom pestovaní na pestovateľských plantážach malín. Cenená je hlavne pre jednoduché oberanie, či už strojom alebo ručne a pre dobrú kvalitu plodov ktorá vyhovuje aj požiadavkám pre veľkoobchodnú distribúciu.

Pôvod: Trentino, severné Taliansko
Plody: veľké, pekného kónického tvaru tvaru, lesklej červenej farby, pevné, uniformé. Hmotnosť plodu je 4 až 6g. Chuť je aromatická, sladká, harmonická. Plody veľmi dobre držia na kroch a majú dlhú trvanlivosť po obratí. Sú vhodné na priamy konzum aj na spracovanie.
Výhony: stredne vysoké, 120 až 150 cm, silné. Sú bez bez tŕňov, preto sa jednoducho oberajú. Rastú vzpriamene a nepotrebujú oporu.
Dozrievanie: môžu priniesť aj letnú úrodu, ale podstatné je kvalitná jesenná úroda od začiatku augusta do konca septembra
Typ odrody: remontantná, beztŕňová” Zdroj tu.

 

Leave a Reply