Amelanchier

Amelanchier

Do záhrady nám pribudol ďalší prírastok. Vkladám do neho veľké nádeje, Je to amelanchier.  Minulý rok sme ochutnali jeho plody a rozhodli sme sa, že si zaslúži miesto v našej malej záhradke.

Kúpila som stromček so zapustenou korunkou sorty Amelanchier leavis BALLERINA. Vygúglila som si o ňom toto:

Amelanchier

“Amelanchier leavis BALLERINA 
aljašská čučoriedka ( muchovník hladký ) 
Ballerina, ako už názov napovedá, je elegantný strom a je populárny voľbou pre malé záhrady vďaka svojej veľkosti. Má okrúhly tvar s menšou a kompaktnejšou korunou než ostaté, dosahuje výšku 5 m (16 ft). Krásne biele kvety sa objavujú keď sa začnú rozvíjať aj listy. Kvety sú kontrastné s medenými mladými listami. Atraktívne plody dozrievajú, keď sú ružovo červené, a sú krásne na pozadí malých, tmavo zelených oválnych listov. Na jeseň sú v bohatých jesenných odtieňoch červenej a oranžovej. Ballerina môže byť zasadená ako malý solitér alebo môže doplniť jarný a letný záhon, často podsadený kvetmi. Najlepšie sa mu darí v úrodnej, dobre priepustnej pôde na slnku alebo polotieni. Veľmi odolný voči vetru a exhalátom.”
“Amelanchier patrí medzi najhorúcejšie novinky súčasnosti. Vzhľadovo, chuťovo aj využitím silne pripomína klasické čučoriedky, hlavným rozdielom oproti nim je jeho nenáročnosť na pôdne podmienky. Vyhovuje mu úplne bežná záhradná zemina, nepotrebuje kyslú pôdu!” Zdroj tu.
“Muchovník a všechny jeho druhy patří k populárním znovuobjeveným jedlým rostlinám, jež si získávají zpět své příznivce nejenom z řad nadšenců zdravé výživy ale i ekologů. Jedná se totiž o dobře rostoucí dřevinu, jež svým bohatým kořenovým systémem zabraňuje erozi a roste bezproblémově bez požadavků na umělé hnojení i v těžkých, jílovitých půdách, kde se málokteré dřevině daří. Za zmínku stojí i fakt, že má velmi tvrdé a houževnaté dřevo, proto je mezi truhláři oblíbené pro výrobu klik.
Muchovník Ballerina pochází z holandského Boskoopu ze sedmdesátých let minulého století. Jedná se o kompaktnější a velikostně méně vzrůstnou selekci, která se vejde i do zahrad střední velikosti. Nabízí pěknou, trychtýřovitou stavbu pevných větví. Na jaře jej zdobí drobné, voňavé, hvězdicovité květy čistě bílé barvy ve vzpřímených či lehce přepadavých hroznech o délce až 15 cm. Listy jsou oválné, 5 až 8 cm velké, raší bronzově a zrají do tmavě zelené barvy. Na podzim se mění převážně do odstínů zářivě červené a purpurově vínové.
Muchovníkům se říká indiánské borůvky, neboť jejich plody jsou borůvkám podobné. Mají cca 1-1,5 cm v průměru, při úplném dozrání jsou temně modrofialové, zrají již na začátku léta a mají výbornou, sladkou chuť s lehce pikantní, trnkovou příchutí. Na stromě vydrží zralé poměrně dlouho, takže je možné je sklízet postupně až měsíc. Problémem mohou být ptáci, kteří – jakmile je zmerčí – je dokáží sklidit rychleji. Plody jsou hodnotné pro svůj obsah železa a mědi. 
Muchovník roste vcelku rychle. Pokud jej chcete udržet menší, na jaře před rašením jej mírně sestříhejte. Potřebuje kyselou půdu bez obsahu vápence, přednost dává rovnoměrnému vlhku, ale nemůže stát ve vodě ani v bahně. Plně mrazuvzdorný do cca -34°C.” Zdroj tu.
Amelanchier Grandiflora Ballerina Tree

Świdośliwa - Amelanchier 'Ballerina'

 

Amelanchier alnifolia OBELISK

Natívny kanadskej druh amelanchiera. Pestuje sa pre veľmi chutné a šťavnaté plody, ktoré sú podobné čučoriedkam. Rastú v zväzočkoch, a najlepšie sú vybral v plnej zrelosti, keď majú najsýtejšiu farbu. Môžu byť použité všade, kde by ste použili iné bobuľové plody, vrátane vína. Ak ich nekonzumujete čerstvé, ponechajú si svoje vitamíny starostlivým sušením. Rastú z jednoduchých, čisto bielych, hviezdicovitých kvetov, ktoré sa otvárajú v apríli. Doba zberu je pomerne dlhá – v dobrom roku od polovice júna do konca júla.
Ďalšou užitočnou súčasťou tohto kríka sú listy. Sú oválne, opadavé, stredne zelené, a sú používané pre prípravu čaju, často spolu so sušenými plodmi. Je osviežujúci a zdravý sa zaujímavou, jemnou chuťou. Listy sa na jeseň sfarbia na zlato žltú, oranžovú alebo jasne červenú, ak sa pestujú v kyslej pôde. 
Obelisk je odroda, ktorá rastie veľmi kompaktne a husto do vzpriameného oválneho tvaru, bez potreby prerezávania alebo tvarovania. Ak ho budete potrebovať znížiť, tak to treba urobiť od konca zimy do začiatku jari.
Rastú v ľubovoľnej pôde, najlepšie v úrodnej, kyslej, bez vápennej, vlhkej, ale dobre odvodnenej pôde. Rastie dobre aj v ťažkom íle. Miluje dostatok slnka. Je veľmi mrazuvzdorný až do -60 ° C (pre ne neexistuje ešte žiadny špecifický kód USDA zóny, čo je dôvod, prečo sa používa zóna 1 (pod -45 ° C).

Leave a Reply