Ďalšia beztŕňová ruža na obzore! :)

Ďalšia beztŕňová ruža na obzore! :)

Pozerala som na youtube.com moju obľúbenú reláciu British Garden Revival. Má za cieľ inšpirovať ľudí, aby sa opäť vrátili ku slávnemu britskému záhradníčeniu. Každý diel je venovaný inej oblasti a je naozaj veľmi nadšený a motivačný. 🙂

https://youtu.be/nEJGB6plfk8
Great British Garden Revival

V časti venovanej starým anglickým ružiam hovoril jeden záhradník o svojej najobľúbenejšej popínavej ruži, ktorá je beztŕňová a krásne vonia. A nebola to moja ruža Zephirine Drouhin! Už dávno hľadám beztŕņové ruže a je ich veľmi málo. Spomínaná ruža bola jemnejšie ružová, krásne voňala a volala sa ‘Katleen Harrop’.

Screenshot z videa – ruža Katleen Harrop
Fakt pekná ružička Kathleen Harrop

Hneď som začala hľadať túto ružu na internete a zistila som, že ju má David Austin vo svojej ponuke:

https://www.davidaustinroses.co.uk/kathleen-harrop

Prekvapila ma prvá veta z popisu ruže: “A soft pink sport of the better known ‘Zephirine Drouhin’.” Že je tá ruža ružový sport známejšej Zephiriny Drouhin. Čo to znamená sport pri ružiach?

Pogúglila som a našla som veľmi informatívny článok na webe Dave’s garden:

https://davesgarden.com/guides/articles/rose-sports-what-are-they

Dave v ňom vysvetlil, že keď sa pestujú ruže, ale aj iné rastliny, občas sa stane, že vyrastie geneticky mutovaný konárik alebo kvet. Napríklad na panašovanom kríku zelený konárik, na ružovej ruži biely kvet a podobne. Keď je takáto odchýlka stabilná a dá sa vypestovať mutácia pôvodnej rastliny, hovorí sa jej po anglicky “sport”. Po slovensky sa hovorí o mutácii. Že napríklad aj nektarínka je stabilný sport z broskyne.

Dave píše, že Zephirina je bourbonská ruža, jedna zo slávnych starých ruží, stále široko dostupná, aj keď bola hybridizovaná v roku 1868.

Rose Zephirine Drouhin
‘Zephirine Drouhin’ – zdroj davesgarden.com

‘Zephirine’ má dva sporty – prvý je svetlejšia ‘Kathleen Harrop’, predstavená v roku 1909.

Rose Kathleen Harrop
‘Kathleen Harrop’ – zdroj davesgarden com

Druhý sport je ‘Martha’, ktorá je ešte svetlejšia ako ‘Kathleen Harrop’ a bola predstavená v roku 1912. Oveľa ťažšie sa dá nájsť. Dave čítal, že Zephirine je z nich najvitálnejšia, ale nie všetky zdroje to potvrdzujú.

Rose Kathleen Harrop
Sport ‘Martha’ – zdroj davesgarden.com

Záver tohto môjho bádania je to, že ak by som chcela ďalšiu popínavú beztŕňovú ružu s krásnou vôňou, môžem si od Davida Austina objednať Zepherininu príbuznú – ružovú ružu ‘Kathleen Harrop’. 🙂

PS Našla som blog, v ktorom autor uvádza zoznam beztŕňových ruží. https://laidbackgardener.blog/2018/07/23/there-is-no-rose-without-a-thorn-not/ Mám z nich tri. 🙂

Leave a Reply