Tretia júnová nedeľa

Tretia júnová nedeľa

Dnešný deň bol menej dusný, raz svietilo slnko, inokedy sa zdvihol vietor a prišli oblaky. Stále sme čakali, kedy príde tá ohlasovaná búrka.

Kvôli antibiotikám by som nemala chodiť na slnko, tak som počkala, kým bola sieť v tieni a strávila som v nej veļkú časť nedele. 🙂 Čakala som na podvečer, aby sme niečo urobili v záhrade. To už nás ale našli komáre a útočili naozaj neodbytne.

Hortenzia od starkej je prekrásna a nádherne rámuje pohľad z terasy na jazierko.
Dnes sme ostrihali susedove vavrínovce nad múrom a bočný chodníček je zas upravený.
Tucet vetvičiek som zbavila listov až na ten najvyšší a zapichla som ich až po lístok do zeminy. Ak sa podarí, budú z nich ďalšie sadeničky.
Minuloročné vetvičky sa už pekne rozrastajú. 🙂 Bude z nich pekný vždyzelený živý plot, ktorý dokonca kvitne bielymi kytičkami kvietkov a na jeseň sú z nich tmavé guličky.
Popri chodníčku sú vysadené tieňomilné trvalky. Hortenzia sa už začína rozvíjať. Pri zbieraní ostrihaných vetvičiek sme občas zavadili o mätu a medovku a tie nám krásne zavoňali.
K bielym hortenziám sa pridali aj biele gaury.
Pri múre čoskoro rozkvitnú ľalie. Pred pár rokmi som ich tam zasadila a takto nám každý rok robia radosť. Vysoké sú mi asi do pása.
Čerešne už dozrievajú, ale ešte im pár dní chýba. Ešte nikdy ich toľko nebolo. Dúfam, že to stihnú, dažde by im neprospeli. Ani sme nedúfali, že nám narastie taká krásna veľká čerešňa.
Ostatné anglické ruže už odkvitli, ale Batheeba mala len zo dve ružičky. Hlavné kvitnutie nás ešte len čaká.
Cukiny zo semienka sa už pekne rozrastajú. 🙂
Na zvýšenom záhone už hrášok, jahidy, paradajky a zemiaky bojujú o miesto. 🙂
Čučoriedky sa už tiež zafarbujú. Na záhrade vidno ako letí čas.
Už sa tvoria aj malé plody černíc.
Oranžové lístky sú na nových vetvičkách marhulko-broskynko-nektarínky.
Ďalšia biela hortenzia, ktorá sa predvádza obrovskými bielymi kvetmi – hortenzia dubolistá. Aká je veľká si môžete urobiť predstavu podľa dlažobných kociek, ktoré sú 40×40 cm.
Ruža Nostalgia od včera prekvapivo rozkvitla takmer do biela.
Malý stromček vo “svetíku pre víly” má malinké prírastky.
Nové rastlinky, ktoré pôjdu do svetíka. 🙂

Leave a Reply